Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Sterkste stijging huizenprijzen in twee jaar

Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1 procent duurder dan een jaar eerder

Bestaande koopwoningen waren in oktober 9,1 procent duurder dan een jaar eerder

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Het CBS heeft bekendgemaakt dat bestaande koopwoningen in oktober liefst 9,1 procent duurder waren dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging van de huizenprijzen in bijna 2 jaar! Ook het aantal transacties was met 22.146 bijna 18 procent hoger dan in 2019. Van de coronadip waar veel economen eerder dit jaar vanuit gingen, is – tot nu toe – dan ook volstrekt geen sprake.

Grote krapte op de woningmarkt

De belangrijkste reden dat de huizenprijzen maar blijven doorstijgen, is de krapte op de woningmarkt. Er is gewoonweg veel meer vraag dan aanbod. Om vraag en aanbod wat meer in evenwicht te brengen, zijn nieuwe woningen nodig: heel veel nieuwe woningen. Maar het ziet er niet naar uit dat die er in de komende jaren gaan komen.

De woningnood is zo groot, dat NVM voorzitter Onno Hoes eerder deze week bij WNL op Zondag een oproep deed om zo spoedig mogelijk met een noodplan te komen voor de woningmarkt. ,,Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig. En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn”, aldus Onno Hoes.

Extreem lage hypotheekrentes

Een andere reden dat veel mensen een (ander) koophuis zoeken is de extreem lage hypotheekrente. En die rentes blijven maar dalen. Vandaag nog werden op een aantal veelgekozen renteperioden nieuwe laagterecords behaald. Hieronder vindt u een overzicht van de laagste hypotheekrentes die momenteel mogelijk zijn voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

NHG = Nationale hypotheek garantie | 100% is een tophypotheek zonder NHG

Vergelijk alle hypotheekrentes

Wijziging overdrachtsbelasting

Een andere reden die wordt gegeven voor de sterke stijging van het aantal transacties en de woningprijs in de afgelopen periode, is dat vastgoedbeleggers dit jaar nog graag wat transacties afronden. Vanaf 1 januari 2021 gaan zij namelijk veel meer overdrachtsbelasting betalen: 8 procent in plaats van de huidige 2 procent. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat veel beleggers transacties naar voren halen om de hogere belasting te ontlopen.

De huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Dat doe je met onze GRATIS Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek