Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente stijgt tot boven de 1 procent

Lange rentes stijgen fors, de korte rentes nog niet of nauwelijks

Lange rentes stijgen fors, de korte rentes nog niet of nauwelijks

De kapitaalmarktrente is al enige tijd sterk aan het stijgen. Voor het eerst sinds bijna 7 jaar noteert deze rente weer boven de 1 procent. Dat is ruim een procent hoger dan begin dit jaar en bijna 1,7% hoger dan in maart 2020. Destijds moest je als belegger nog rekening houden met een negatief rendement van bijna 7 tienden per jaar als je voor een 10-jarige Nederlandse staatslening koos.

Uitzonderlijke niveaus

De kapitaalmarktrente heeft deze eeuw flinke schommelingen laten zien. Waar de overheid 20 jaar geleden nog meer dan 5 procent aan rente moest betalen als er een staatslening met een looptijd van 10 jaar uitgegeven werd, vonden we het de laatste jaren heel normaal als de overheid geld toe kreeg op hun leningen!

Ontwikkeling kapitaalmarktrente sinds 1 januari 2000 tot april 2022

De tijd van een negatieve kapitaalmarktrente lijkt voorlopig echter voorbij. Sinds eind vorig jaar is de kapitaalmarktrente snel aan het stijgen en op dit moment staat de Nederlandse 10-jaars rente weer boven de 1%.

Oorzaak: sterke inflatie

De belangrijkste oorzaak van de gestegen rente is de extreem hoge inflatie. In maart was de inflatie bijna 10%. Sinds 1976 is de inflatie niet meer zo hoog geweest.

Nederlandse inflatie op basis van CPI vanaf 1970 tot en met 2022

Stijgen alle rentes?

Je zou verwachten dat met een inflatie van 10% alle rentes wel omhoog zouden knallen. Maar dat is niet zo. Het zijn met name de langere rentes die stijgen. Denk naast de kapitaalmarktrente aan bijvoorbeeld de hypotheekrentes (zeker met langere looptijden). Deze knallen de laatste maanden ook omhoog.

Variabele rente niet omhoog

De variabele rentes stijgen echter (nog) niet of nauwelijks. Dit hangt samen met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB hanteert heeft de rentes – ondanks de extreme inflatie – nog steeds niet verhoogd. Banken betalen dus nog steeds een paar tienden rente over de bedragen die ze bij de ECB moeten stallen. De verwachting is dat de variabele rentes pas gaan stijgen als de ECB de rente gaat verhogen.

Spaarrentes

Het effect hiervan is onder andere zichtbaar op de spaarmarkt. We zien de laatste maanden dat steeds meer spaarbanken hun deposito rentes verhogen. Vooral de deposito’s met een wat langere looptijd. De rente op vrij sparen (gewone spaarrekeningen) staat bij vrijwel alle Nederlandse banken echter nog steeds op of rond de 0 procent. En spaarders moeten bij hogere spaarbedragen bij de meeste banken nog steeds tot wel 0,5% aan negatieve rente betalen!

Euribor

Nog duidelijker is het verschil tussen lange en korte rente zichtbaar als we kijken naar de Euribor rentes. Dit zijn de rentes die banken elkaar onderling berekenen. In onderstaande grafiek hebben we de Euribor-rentes voor verschillende looptijden voor het laatste jaar naast elkaar gezet. Duidelijk is dat de Euribor rente met de kortste looptijd (1 weeks Euribor) nauwelijks van de plaats gekomen is. Het 6-maands Euribor tarief laat sinds begin dit jaar een behoorlijke stijging zien. Maar vooral de Euribor rente met de langste looptijd (de 12-maands Euribor rente) is spectaculair gestegen. De kans is groot dat dit tarief binnenkort weer boven de 0 uit zal komen.

Euribor rente ontwikkeling tussen april 2021 en april 2022

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek