Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 9 december 2022, 10:21
#sparen

De spaarrente is flink in beweging. Vrijwel dagelijks is er een bank die een verhoging van de rente op een spaarrekening meldt. Vandaag kondigt LeasePlan Bank aan dat ze de rente tussentijds verhogen.

Bigbank, Klarna & bunq

Afgelopen dinsdag verhoogde Bigbank uit Estland de rente naar 1,1% om de koppositie in de vergelijking van spaarrekeningen terug te veroveren. Die werd sinds vorige week vrijdag gedeeld door Klarna en bunq met een rente van 1,05%.

Vergelijk spaarrentes

Spaarrente LeasePlan Bank maandag omhoog

De meest actuele verhoging komt van LeasePlan Bank. De financiƫle tak van de leasemaatschappij - met Nederlandse bankvergunning - vergoedt vanaf 12 december 0,75% rente over Flexibel Sparen. Dat is een rentestijging van 0,25%, op dit moment is de spaarrente bij LeasePlan Bank nog 0,50%.

Tussentijdse renteverhoging uitzonderlijk

Dat LeasePlan Bank de rente tussentijds verhoogt is vrij uitzonderlijk. Normaal gesproken geeft deze bank aan het eind van elke maand de spaarrente voor de volgende maand door en blijft die rente een volle maand staan. Op 30 november kregen de klanten van deze bank nog een mail met daarin de rente voor december: die zou gelijk blijven op 0,50%. Nu komen ze alsnog met een tussentijdse rentewijziging.

Rente per maand uitbetaald

De rente is in feite nog iets hoger bij LeasePlan Bank. Zij keren de rente namelijk per maand uit, de rente die ze communiceren is de 'nominale rente'. Omdat ze elke maand het rentebedrag op de rekening storten wordt dat rentedragend en is het rendement op jaarbasis (de effectieve rente) hoger.

Nominale en effectieve rente

Bij de huidige rentestand is het verschil tussen die nominale en effectieve rente te verwaarlozen, ook effectief komt de rente nog steeds uit op 0,75%. Bij hogere rentestanden zorgt de maandelijkse rentebetaling voor een groter verschil.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.