Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Kosten bij oversluiten

Het oversluiten van uw hypotheek gaat niet zonder kosten. Dat is belangrijk om goed in beeld te hebben voordat u de beslissing om over te sluiten neemt. De voordelen van oversluiten moeten dus de kosten ervan goedmaken.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Welke kosten spelen bij hypotheek oversluiten?

Hieronder bespreken we de kosten die een rol kunnen spelen:

  • Boeterente
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Boeterente

Vaak is er bij oversluiten sprake van boeterente. U moet dan een vergoeding betalen voor het feit dat u de hypotheek eerder aflost dan afgesproken. De bank loopt daardoor een bedrag aan beloofde hypotheekrente mis als de rente voor nieuwe hypotheken op dat moment lager is dan wat u betaalde. Meer weten? Zie onze uitgebreide uitleg over boeterente.

Notariskosten

Een nieuwe hypotheek betekent dat u altijd opnieuw naar de notaris moet. Bij de notaris wordt immers de hypotheekakte ingeschreven waarin de afspraken over de hypotheek zijn vastgelegd. Het oversluiten van uw hypotheek brengt dus notariskosten met zich mee.

Taxatiekosten

Hetzelfde geldt voor taxatiekosten. De bank die u de nieuwe hypotheek gaat verstrekken wil zekerheid over uw inkomen en de waarde van de woning. Er moet dus bijna altijd een nieuw taxatierapport opgesteld worden met bijbehorende kosten.

Advies- en bemiddelingskosten

De meeste mensen die een hypotheek oversluiten vragen hierbij hulp van een hypotheekadviseur. Terecht, want u wilt de beste beslissing nemen die voor uw nieuwe hypotheek mogelijk is. Een professionele hypotheekadviseur helpt u met de inrichting van de nieuwe hypotheek en de selectie van de beste keuze qua hypotheekrente en voorwaarden (advies). En met het werkelijk afsluiten van de nieuwe hypotheek (bemiddeling). Die hulp is niet gratis: u betaalt advies- en bemiddelingskosten.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u niet alleen krijgen bij de aankoop van een woning. Ook bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u (weer) kiezen voor NHG. Daarbij is het wel noodzakelijk dat bij het oversluiten een bedrag meegefinancierd wordt voor woningverbetering. Meer weten? Kijk eens bij onze uitgebreide informatie over NHG.

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente bij oversluiten
Online berekenen: berekenen zelf uw bruto en netto maandlasten

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.