Search
Close this search box.

Kosten bij hypotheek oversluiten

Het oversluiten van uw hypotheek gaat niet zonder kosten. Dat is belangrijk om goed in beeld te hebben voordat u de beslissing om over te sluiten neemt. De voordelen van oversluiten moeten dus de kosten ervan goedmaken.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Welke kosten spelen bij hypotheek oversluiten?

Hieronder bespreken we de kosten die een rol kunnen spelen:

  • Boeterente
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Boeterente

Vaak is er bij oversluiten sprake van boeterente. U moet dan een vergoeding betalen voor het feit dat u de hypotheek eerder aflost dan afgesproken. De bank loopt daardoor een bedrag aan beloofde hypotheekrente mis als de rente voor nieuwe hypotheken op dat moment lager is dan wat u betaalde. Meer weten? Zie onze uitgebreide uitleg over boeterente.

Notariskosten

Een nieuwe hypotheek betekent dat u altijd opnieuw naar de notaris moet. Bij de notaris wordt immers de hypotheekakte ingeschreven waarin de afspraken over de hypotheek zijn vastgelegd. Het oversluiten van uw hypotheek brengt dus notariskosten met zich mee.

Taxatiekosten

Hetzelfde geldt voor taxatiekosten. De bank die u de nieuwe hypotheek gaat verstrekken wil zekerheid over uw inkomen en de waarde van de woning. Er moet dus bijna altijd een nieuw taxatierapport opgesteld worden met bijbehorende kosten.

Advies- en bemiddelingskosten

De meeste mensen die een hypotheek oversluiten vragen hierbij hulp van een hypotheekadviseur. Terecht, want u wilt de beste beslissing nemen die voor uw nieuwe hypotheek mogelijk is. Een professionele hypotheekadviseur helpt u met de inrichting van de nieuwe hypotheek en de selectie van de beste keuze qua hypotheekrente en voorwaarden (advies). En met het werkelijk afsluiten van de nieuwe hypotheek (bemiddeling). Die hulp is niet gratis: u betaalt advies- en bemiddelingskosten.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt u niet alleen krijgen bij de aankoop van een woning. Ook bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u (weer) kiezen voor NHG. Daarbij is het wel noodzakelijk dat bij het oversluiten een bedrag meegefinancierd wordt voor woningverbetering. Meer weten? Kijk eens bij onze uitgebreide informatie over NHG.

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente bij oversluiten
Online berekenen: berekenen zelf uw bruto en netto maandlasten

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek