Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zo spaar je € 100.000. Tip: Let op de spaarrente.

Hogere spaarrente scheelt 14% inleg

Hoeveel moet je sparen om over tien jaar een ton op de bank te hebben? Ik heb voor je uitgerekend welk bedrag je per maand opzij moet leggen om over 10 jaar dit bedrag op je rekening te hebben. Ik heb hierbij gerekend met de huidige spaarrentes.

Veilig sparen of risicovol beleggen?

Heb je plannen om op termijn een huis te kopen? Eén ton extra op je spaarrekening zal flink helpen. Je kunt kiezen voor beleggen en geen risico’s uit de weg gaan om snel vermogen te vergaren. De koersen van crypto’s zijn op dit moment hard aan het stijgen. Je kunt het erop wagen en op de “cryptotrein” springen en hopen dat het hard door blijft stijgen. Maar zoveel risico nemen met je spaargeld is niet aan te raden.

Je kunt het ook risicomijdend aanpakken en €100.000 bij elkaar sparen in tien jaar tijd op een spaarrekening.


 

Sparen altijd veilig door garanties

Het nadeel van beleggen is dat je een deel van je geld kunt verliezen. Het nadeel van sparen is dat je een naar verhouding lage vergoeding krijgt over je investering. Maar een groot voordeel van sparen is dat je jouw inleg niet (deels) verliest. Zelfs als de spaarbank failliet gaat, krijg je nog steeds een bedrag tot €100.000 terug van de overheid. Deze garantie heb je namelijk via het depositogarantiestelsel. Geld voor het kopen van een huis moet je niet teveel risico mee lopen, dus kies je voor het sparen.

Dit moet je sparen voor € 100.000

Laten we eerst uitgaan van het ‘worst case scenario’. Je hebt een spaarrekening bij een van de grote Nederlandse banken. Je hebt recht op een rente van 1,5%. Hoeveel moet je dan maandelijks storten om over tien jaar in totaal €100.000 op de rekening te hebben?

€775

Als je kiest voor de spaarrekening met het hoogste rendement, krijg je 4% per jaar. Door het rente-op-rente-effect zorgt de hogere rente ervoor dat je per maand bijna €100 minder hoeft te sparen om op hetzelfde bedrag uit te komen. Het maandbedrag komt in dit geval namelijk uit op:

€680

Vergelijk altijd spaarrentes!

Het verschil tussen de hoogste rente en de rente van de Nederlandse grootbanken is nu (4% – 1,5%) 2,5%. Het is niet ondenkbaar dat de spaarrentes verder stijgen dit jaar. Mogelijk kun je de komende maanden profiteren van een nog hogere spaarrente. Eventueel weer bij een andere bank.

Ervaring uit het verleden leert ons dat de Nederlandse grootbanken renteverhogingen maar gedeeltelijk en vertraagd doorgeven aan de spaarders. In tijden met hoge spaarrentes worden de verschillen tussen de gulle banken en de zuinige banken steeds groter. Daarom moet je spaarrekeningen blijven vergelijken. In de loop van dit jaar overstappen naar een spaarrekening met een rente van 5,5% geeft je weer recht op een hoger rendement.

Je stapt niet over naar een andere bank voor een renteverschil van 0,1%. Dat is goed voor te stellen, maar voor een groter verschil kun je het zeker overwegen. Overstappen naar een andere spaarrekening is namelijk een eenvoudige manier om extra geld te krijgen zonder dat het je veel moeite kost.

Conclusie

 • € 680 per maand sparen tegen 4% rente levert je € 100.000 na 10 jaar op
 • Blijf kritisch de rente van spaarbanken vergelijken
 • Het verschil tussen de hoogste spaarrente en de laagste is in Nederland nu 2,5%

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Beste Juul,

  Zo eenvoudig werkt het niet! De enige bank die 4% spaarrente geeft is de de Trade Republic, maar geen 10 jaar lang. Ook deze rente is variabel en de eerste ECB rente-verlagingen zullen nog voor het eind van het jaar aangekondigd worden. Aangezien de banken de ECB rente volgen, zal de neerwaartse druk op de spaarrente alleen maar toenemen. Mocht het doelstelling van 2% inflatie behaald worden, dan zullen we de komende jaren weer lagere spaarrentes tegemoet zien. Dus die € 100.000,= laat toch iets langer op zich wachten.

  Mvg. Bert

 2. Beste Juul,

  Zo eenvoudig werkt het niet! De enige bank die 4% spaarrente geeft is de de Trade Republic, maar geen 10 jaar lang. Ook deze rente is variabel en de eerste ECB rente-verlagingen zullen nog voor het eind van het jaar aangekondigd worden. Aangezien de banken de ECB rente volgen, zal de neerwaartse druk op de spaarrente alleen maar toenemen. Mocht het doelstelling van 2% inflatie behaald worden, dan zullen we de komende jaren weer lagere spaarrentes tegemoet zien. Dus die € 100.000,= laat toch iets langer op zich wachten.

  Mvg. Bert

 3. Klopt Bert. Hoe de rente zich gaat ontwikkelen is niet te voorspellen. Mogelijk komt een andere bank met een nog hogere rente. Het enige waar we nu mee kunnen rekenen is de huidige rente.

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek