Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onrust op huizenmarkt door foutieve energielabels

Verkeerd energielabel kan grote gevolgen hebben

De afgelopen jaren is gebleken dat er foutieve energielabels worden afgegeven voor woningen. U moet dan denken aan een energielabel die B moet krijgen, maar A daadwerkelijk heeft gekregen.

Aantal foutieve energielabels

Het aantal foutieve energielabels is als volgt:

  • Vóór 2021 was 10% van de energielabels foutief
  • In 2021 was 15,7% foutief
  • In 2022 was 8,0% foutief

 

Gemiddeld wordt dus 1 op de 10 energielabels niet goed afgegeven.

Kamervragen over woningen met energielabel A

Minister de Jonge kreeg hierover de volgende vraag:

Vraag:
Kunt u aangeven hoe het mogelijk is dat woningen een energielabel A hebben toegekend gekregen, terwijl deze woningen in de praktijk niet goed geïsoleerd zijn, er sprake is van tocht en schimmelvorming?

Antwoord:
Het artikel geeft de indruk dat deze energielabels mogelijk incorrect zijn, aangezien er geen isolatie aanwezig zou zijn die wel op het energielabel is aangegeven. Dit is vanzelfsprekend zeer onwenselijk. Voor energieadviseurs gelden strikte regels voor het meenemen van isolatie: de adviseur dient bewijslast als foto’s, bouwtekeningen en facturen te documenteren.
Het energielabel is een integrale weergave van de energieprestatie van de woning. In het energielabel worden naast isolatie ook de installaties meegewogen, zoals zonnepanelen en de verwarmingsinstallaties. Een energielabel A is echter vaak niet mogelijk zonder voldoende isolatie. Dan is er zeer veel duurzaam opgewekte energie op de woning nodig om toch een label A te krijgen.
Verder onderzoek naar deze woningen en de onderbouwing van het energielabel is nodig om te achterhalen wat de exacte oorzaak is.

Bron: Rijksoverheid

Gevolgen foutief energielabel

De gevolgen van het afgeven van een foutief energielabel zijn groot. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger het hypotheekbedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten (vanaf 1 januari 2024).

Energielabel woning Hypotheekbedrag dat buiten beschouwing kan worden gelaten
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+, A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar € 50.000

Rommelen met energielabel

Bovendien is bekend dat huizen met een energielabel A beduidend meer waard zijn dan huizen met bijvoorbeeld een energielabel F. Door een beetje te “rommelen” met een energielabel is het dus mogelijk om een hogere verkoopprijs voor een koopwoning te krijgen.

Rommelen met energielabel

Onrust op de huizenmarkt

Het is eigenlijk schrijnend dat er 10% verkeerde energielabels worden afgegeven. Dit zorgt voor onrust op de huizenmarkt.

Wil je jouw huis verduurzamen voor beter energielabel? Bespreek het met onze hypotheekadviseur!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Annuitair – NHG 10 jaar
Bank Rente
Tulp 3.76%
bijBouwe 3.77%
Woonnu 3.79%
Attens 3.81%
Moneyou 3.82%
Lloyds Bank 3.83%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheeknieuws


Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek