Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vechten om koopwoning: NVM Open Huizendag op 6 april

Gekte op huizenmarkt is weer terug

Zoals bekend is de “gekte” weer terug op de huizenmarkt. Het is “vechten” om een koopwoning. Aankomende zaterdag is er weer een NVM Open Huizen Dag. Het aantal woningen wat bekeken kan worden is slechts 5.500. Dit is niet eens de helft van vorig jaar (!).

Opmerkelijke cijfers rondom de huizenmarkt:

 • Het aantal bezichtigingen in februari en maart is verdubbeld vergeleken met vorig jaar
 • In de vier grote steden steeg het aantal bezichtigingen met 308%
 • Vorig jaar deden 14.000 woningen mee met de Open Dag
 • In 2014 deden 50.000 woningen mee met de Open Dag
 • Het aantal aanvragen om een woning te bezichtigen neemt flink toe (tussen de 30 tot 100)
 • In het 1e kwartaal 2024 was het aantal bezichtigingen per woning gemiddeld 9,5

Om even aan te tonen hoe de markt is, zegt onderstaande opmerking van een makelaar voldoende:

„Het is net als eind jaren 90, toen vochten mensen ook om huizen. Ze duwden elkaar letterlijk in de heg om als eerste een bod te kunnen doen”,

Terecht gaat de NVM zich beraden op het concept Open Dag. Als er zoveel geinteresseerden op 1 koopwoning afkomt dan gaat dit een keer flink fout.

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Leren we van de fouten uit het verleden?

Een paar jaar geleden was hetzelfde aan de hand. We hebben toen het volgende kunnen constateren:

 • Kopen zonder voorbehoud van financiering werd geadviseerd door makelaars
 • Huizenzoekers moesten een aankoop makelaar in de hand nemen om kans te maken op een koopwoning
 • Er moet flink boven de vraagprijs worden geboden
 • Doorstromers beloofden makelaars dat zij hun koopwoning mocht verkopen
 • Extra hoge courtage voor makelaars door 10% extra te ontvangen als er boven een bepaalde prijs een woning werd verkocht
 • Woningen die op funda komen, zijn al verkocht

Conclusie: Veel fouten worden weer gemaakt

Kopen zonder voorbehoud van financiering

Het kopen zonder voorbehoud van financiering is weer gaande. Dit gaat een keer flink fout, waardoor de huizenzoeker 10% van de koopsom mag aftikken. Het wordt echt tijd dat dit verboden gaat worden. Zet dit gewoon standaard als een verplichting met een duur van zes weken in de koopakte. De koper kan dan zelf beslissen of dit voor hem / haar van toepassing is. Is dit niet van toepassing dan is dit toch mooi meegenomen voor de verkopers?

Bieden boven de vraagprijs

Het boven de vraagprijs bieden is leuk, maar dat betekent ook weer dat taxateurs onder druk worden gezet. Deze taxateurs worden dan gevraagd om zo hoog mogelijk te taxeren, zodat de kopers zo min mogelijk eigen middelen hoeven te gebruiken voor de aankoop van de woning. Werken taxateurs niet mee dan krijgen ze minder opdrachten. Afspraken en contact hebben met taxateurs is verboden, maar dit gebeurt natuurlijk wel.

Koppelverkoop bij verkoopmakelaar

Een makelaar die geen woningen te koop heeft staan, wil heel graag te koop staande woningen hebben. Doorstromers zouden hiervan kunnen profiteren door de courtage van een verkopende makelaar zelf te bepalen. Er zijn verkopende makelaars die te koop staande woning graag verkopen aan een doorstromer. Subtiele eis daarbij is dan wel de toezegging dat deze makelaar ook de woning van de doorstromer die een bod op het huis bij de makelaar heeft gedaan, mag verkopen. Huizenzoekers moeten goed oppassen in de huidige markt. Door als doostromer je eigen woning min of meer “verplicht” in verkoop te geven bij de makelaar waar je een huis hebt gekocht, betalen zij vaak duizenden euro’s te veel door niet te besparen op de courtagekosten.

Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier

Ga jij de Open Huizendag bezoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek