Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 16 maart 2022, 11:02 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #inflatie

De berichtgeving in de media is niet om heel vrolijk van te worden. Oorlog, inflatie, hoge prijzen die zelfs gecompenseerd worden, daling van de koopkracht als logisch gevolg... maak jij je zorgen over jouw financiën? Als je ook maar een béétje onrustig bent is het een goed idee om zo snel mogelijk te beginnen met een plan. Een plan om te voorkomen dat je in de problemen komt, en ook voor jouw gemoedsrust.

Zorgen voorkomen, verminderen of wegnemen

Zorgen zijn voor niemand goed. Je gaat er slecht van slapen, wordt kribbig tegen de mensen om je heen, krijgt misschien lichamelijke klachten en ga zo maar door. Als je dus jouw zorgen kunt voorkomen, verminderen of wegnemen is dat altijd een goed idee. Zelfs als je rationeel weet - of jouw omgeving je vertelt - dat die zorgen voor jou niet nodig zijn. 

Zorgen over geld

Geldzorgen voor de toekomst

Ook als het volgens je banksaldo niet nodig lijkt kun je wel geldzorgen hebben. Omdat je je afvraagt of die hoge prijzen voor benzine, gas, elektriciteit en voeding jou in de toekomst wél problemen gaan geven. Omdat de situatie in de wereld door die oorlog in Oekraïne hartstikke onzeker is.  En zit je al krap in je geld, dan zal dit nog sterker spelen.

Wat kun je doen? Maak een plan!

Wat kun je doen? Zoals bij elk probleem: het beste is om rustig te blijven - paniek gaat je niet helpen. Rustig kijken naar jouw situatie en kijken wat je daarin kunt doen om jouw zorgen te verminderen. Een plan maken om grip te krijgen of houden op je financiën, dat is de beste manier.

Niet crash-besparen

Niet in het wilde weg al je uitgaven schrappen, want dat houd je niet lang vol. Dat is als een crashdieet om af te vallen: op de langere termijn werkt het vaak averechts. Die vergelijking tussen diëten en besparen maak ik al jaren, er zitten zoveel overeenkomsten! Kijk maar eens naar de blog Geld, gewicht en gedrag (uit 2019).

Crash besparen & afvallen

Gezond met geld omgaan

Leuk om je eigen blog van een paar jaar geleden even terug te lezen - ik zeg daarin onder andere dat het niet zou moeten gaan om afvallen en besparen, maar om 'Gezond gewicht' en 'Gezond met geld omgaan'. Want bij het omgaan met geld gaat het niet alleen om wat je uitgeeft (en hoe je daarop kunt besparen) maar ook om wat je binnenkrijgt (en hoe je die inkomsten kunt verhogen). Je kunt je afvragen of je de focus moet leggen op geld besparen of misschien op meer verdienen.

Talloze bespaartips

Over besparen wordt in deze tijd natuurlijk heel veel geschreven. Bespaartips, met name voor het verbruik van gas, vliegen je om de oren. Handig, want je kunt er altijd iets uithalen. Ik ga ze hier niet allemaal herhalen, zal je wel helpen met een paar linkjes naar recente artikelen:

Ook hier op HomeFinance.nl kun je het nodige vinden aan bespaartips. Kijk maar eens naar:

Genoeg bespaarvoer zou ik zo zeggen.

Niet in het wilde weg besparen

Met al die bespaartips moet het lukken om minder geld uit te geven - tenzij je al het minimale uitgeeft natuurlijk. Maar nogmaals: ga niet in het wilde weg besparen, maak een plan.

Uitgaven op een rij én bijhouden

Daarvoor moet je eerst in beeld hebben welke bedragen je nu waaraan uitgeeft. Dan kun je gaan bepalen welke van die uitgaven je wilt verlagen, en welke acties je daarvoor gaat doen. Door dat vervolgens ook bij te houden zie je het resultaat van jouw keuzes. De tools van het Nibud kunnen je hier prima bij helpen.

Nibud tools voor Grip op geld

Vergeet de andere kant niet!

Tot zover over besparen. De andere kant - jouw inkomsten - moet je zéker niet vergeten. Er zijn zoveel bedrijven op zoek naar personeel dat het misschien wel mogelijk is om meer te verdienen? Heb je wat tijd ... kijk eens wat er mogelijk is om die uren te gebruiken voor extra inkomsten. Horeca, winkels, bezorgdiensten, zorg... ze staan te springen om extra handen.

Dus als jij je echt zorgen maakt over de hogere prijzen, richt je dan niet alleen op je uitgaven maar óók op de mogelijkheden om meer geld te verdienen.

Besparen op je geldzaken?

Vind de mogelijkheden in onze Geld Updates!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.