Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 2 maart 2023, 08:34 - Jos Koets
#hypotheek #huizenmarkt

Het is rustig op de huizenmarkt. Natuurlijk worden er wel huizen verkocht, maar de “gekte” is verdwenen. De Te koop staande huizen staan langer te koop en het aantal geïnteresseerden is beduidend minder. Er staan in ieder geval geen files meer voor de deur van de te koop staande woningen. Dit is goed nieuws voor de starters. Deze starters kunnen op hun gemak de te koop staande woningen bekijken.

Goed voorbereide starters

Wie eerst zijn huiswerk goed heeft gedaan, kan snel handelen door op de woning te bieden. Nu er minder mensen op een woning bieden, is de aankopende makelaar ook “niet meer verplicht”. Met dit laatste bedoel ik dat makelaars geen spelletje meer kunnen spelen door woningen aan elkaar te gunnen. Verkopers zijn al blij dat er mensen komen kijken naar hun woning. En natuurlijk nog blijer als er geboden gaat worden op hun woning.

Starters kopen een huis

Weten wat je kunt bieden

Starters die vooraf precies weten hoeveel hypotheek zij op hun inkomen kunnen krijgen, kunnen gericht zoeken. Hierna kan er direct geboden worden onder voorbehoud van financiering. Het eerste bod op de woning is in deze tijd meestal lager dan de vraagprijs. Het aantal woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, is op één hand te tellen.

Hogere vraagprijzen

Een oorzaak daarvan kan zijn dat makelaars de woningen hoger te koop zetten dan in de “goede tijd”. Makelaars weten namelijk ook dat kopers niet meer boven de vraagprijs gaan / willen bieden.

Kopen zonder aankoopmakelaar

Starters kunnen dus geld besparen door geen aankopende makelaar in de hand te nemen. Het bieden kunnen zij zelf doen of met hulp van hun hypotheekadviseur. Deze weet ook exact hoe het gesteld is met de hypotheekrente - die is immers van grote invloed op jouw maximale hypotheek.

Actuele hypotheekrente

Hypotheekadviseur kan snel handelen

Is de koop rond dan kan de hypotheekadviseur direct aan de slag. Bij de banken is het ook rustig waardoor de verwerking op dagniveau zit. Hierdoor is het mogelijk om bijzonder snel een hypotheek akkoord te krijgen als alle benodigde stukken snel worden geregeld.

Wat gaan de huizenprijzen doen?

De komende maanden zal er niet veel veranderen. Ik verwacht dat de huizenprijzen weer gaan dalen, ook al was er nieuws dat de huizenprijzen in januari met 1,5% zijn gestegen.

Tips voor doorstromers

Gezien de veranderde huizenmarkt heb ik een aantal tips voor doorstromers, de mensen dus die al een eigen huis hebben en willen verhuizen naar een andere koopwoning. Mijn tips:

  • neem de fictieve overwaarde van de huidige woning (die nog verkocht moet worden) niet te hoog
  • vooral als je een overbruggingshypotheek nodig hebt is het verstandig om van een lagere verkoopwaarde van de huidige woning uit te gaan
  • let erop dat je te maken krijgt met dubbele maandlasten als je eerst een andere woning koopt
  • houd er rekening mee dat het langer kan duren voordat de huidige woning is verkocht
  • vraag goed na bij een verkopende makelaar hoe lang de verkooptermijn van je woning gemiddeld is en verdubbel deze termijn voor jezelf

Door met al deze zaken rekening te houden voorkom je dat er financiële problemen ontstaan.

Als huizenkoper heb je meestal niet veel ervaring op dit gebied. Het is dus slim om met een expert te sparren. Hypotheekexperts kunnen je heel goed helpen bij het maken van jouw keuzes! Overleggen met een hypotheekexpert? 

Maak een vrijblijvende afspraak!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.