Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuw energiecontract kiezen – variabel of vast?

De energietarieven kunnen ook weer hard stijgen

De energietarieven kunnen ook weer hard stijgen

De energieprijzen liggen weer onder de plafondbedragen. Hier mag je blij mee zijn als je de tarieven van het najaar 2022 nog in gedachten hebt. Nu moet je slim kiezen gericht op de toekomst. Kies je voor een variabel contract, of zet je jouw energiekosten voor één of meerdere jaren vast? Een eenvoudige beslissing is het niet.

Prijsplafond voor stroom en gas

Voor dit jaar geldt er voor huishoudens nog een prijsplafond voor stroom en gas. Tot een verbruik van 1.200 m3 gas betaal je maximaal €1,45 per m3. Voor stroom betaal je maximaal €0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar.

Energiekosten

Huidige energietarieven zijn lager

Deze plafondbedragen zijn voor de meeste nieuwe energiecontracten niet meer zo belangrijk. De prijzen zijn op dit moment namelijk lager.

Energietarief: variabel, vast of toch dynamisch?

Moet je nu de tarieven voor meerdere jaren vastzetten, of kies je voor variabel? Of kies je voor een dynamisch tarief waar Anneke begin juli over schreef? Wat beter uitpakt kan niemand met 100% zekerheid zeggen, maar ik kan je wel achtergrondinformatie geven waar je baat bij hebt.

Kiezen voor een variabel contract

In een variabel contract spreek je geen vast tarief per kWh stroom en m3 gas af. Met een nieuw variabel contract ben je op dit moment goedkoper uit dan met een nieuw vast contract. Op langere termijn kan het juist verstandiger zijn om zekerheid in te bouwen door het kiezen voor een vast contract.

Prijsplafond vervalt na 2023

In 2023 heb je nog de zekerheid van het prijsplafond, maar deze vervalt na 31 december 2023. Als de energieprijzen weer sterk stijgen de komende maanden was je achteraf gezien beter uit geweest met een vast contract.

Voordelen van een variabel contract met de energieleverancier

  • Bij een daling van de energieprijzen, profiteer je mee van de daling.
  • Je bent nu goedkoper uit.
  • Je houdt de vrijheid om over te stappen naar een andere leverancier.

Kiezen voor een energiecontract voor één jaar

Met een contract voor één jaar heb je de zekerheid dat je de huidige tarieven ook in een stevige winter gaat betalen. Het is namelijk niet uit te sluiten dat de gasprijzen weer hard gaan stijgen in de aanloop naar de winter. Dit kan ook gebeuren door een verdere escalatie van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Oorlog in Oekraïne

Met een jaarcontract heb je wel het nadeel dat je geen baat meer hebt bij verdere dalingen van de energieprijzen. Vergelijk de energieleveranciers wel voordat je kiest. De prijsverschillen tussen de diverse leveranciers zijn namelijk groot.

Vergelijk energiecontracten

Voordelen van een vast contract met de energieleverancier

  • Eén jaar lang zekerheid over de tarieven
  • Een sterke stijging van de energietarieven heb je pas volgend jaar zomer weer last van

Kiezen voor een energiecontract voor meerdere jaren

Ben je een “zekerheidzoeker”? Je kunt inmiddels alweer kiezen voor een vast contract voor drie jaar!

Betalen voor extra zekerheid

Houd er wel rekening mee dat energieleveranciers je meer laten betalen voor deze zekerheid. Voor stroom rekenen meerdere leveranciers met een contract voor drie jaar een stroomprijs boven het plafondtarief van €0,40.

Tarief boven plafond

Voor 2023 geldt in dat geval tot een bepaald verbruik het plafondbedrag, maar voor de rest van de periode betaal je de hogere tarieven. Wat hierin wijsheid is weet je pas in de toekomst. Tijdreizen is nog steeds niet mogelijk. Je maakt dus nu een keuze die achteraf de verkeerde keuze kan zijn.

Voordelen van een contract van meerdere jaren met de energieleverancier

  • Voor een lange periode duidelijkheid over de tarieven.
  • Toekomstige sterke stijgingen van de energiekosten raken jou niet met je energiecontract voor een lange periode.

Wat de verstandigste keuze is, kan alleen de toekomst laten zien. Heb in ieder geval aandacht voor de mogelijkheden en kies hierin bewust.

Energie besparen

Ondertussen is het ook belangrijk om gewoon minder energie te verbruiken. Goed voor de aardbol én goed voor jouw energierekening. Dé manier om energie te besparen is het verduurzamen van jouw eigen woning. Benieuwd wat je daarvoor kunt doen? We helpen je met een gratis Energiebespaarscan!

Gratis Energiebespaarscan aanvragen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek