Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 7 juli 2020, 09:00
#hypotheek

Het Nibud vindt dat een openstaande studieschuld minder zwaar zou moeten meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit hebben ze in een adviesrapport aangegeven aan de politiek.

Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Effect studieschuld op hypotheek

De manier waarop een studieschuld invloed heeft op de maximale hypotheek is in 2014 vastgesteld door de hypotheekverstrekkers onderling. Er is een factor bepaald waarmee de studieschuld meeweegt.

Factor verlaging hypotheek al 6 jaar gelijk

Die factor is al zes jaar lang hetzelfde, ook al is de hypotheekrente - en daarmee de maandlast van een hypotheek - in de tussentijd enorm gedaald.

Boze student

Gevolgen te groot: mogen minder van Nibud

Een studieschuld zorgt voor een behoorlijk lagere ruimte voor een hypotheek. Het effect is in de ogen van het Nibud te groot. Zij pleit ervoor dat dit verminderd wordt, waardoor oud-studenten per € 10.000 studieschuld zo'n € 3.000 extra aan hypotheekruimte zouden kunnen krijgen. Dit zou volgens het Nibud niet tot overkreditering leiden.

Maximale hypotheek berekenen

Studieschulden worden verzwegen

In de praktijk verzwijgen veel studenten hun studieschuld - om de verlaging van de maximale hypotheek te voorkomen. De schuld is ook niet te controleren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), daar staan studieschulden niet geregistreerd. Het BKR zou dat graag anders zien.

Informatie bij DUO - met medewerking oud-student

Voor informatie over lopende studieschulden kan een geldverstrekker zich wenden tot DUO - dat kan echter alleen met medewerking van de ex-student. Als die besluit bij de hypotheekaanvraag te verzwijgen dat hij een studieschuld heeft kan hij meer hypotheek krijgen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom hypotheken

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.