Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hogere hypotheek met studieschuld?

Nibud adviseert politiek om effect studieschuld te verkleinen

Nibud adviseert politiek om effect studieschuld te verkleinen

Het Nibud vindt dat een openstaande studieschuld minder zwaar zou moeten meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit hebben ze in een adviesrapport aangegeven aan de politiek.

Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Effect studieschuld op hypotheek

De manier waarop een studieschuld invloed heeft op de maximale hypotheek is in 2014 vastgesteld door de hypotheekverstrekkers onderling. Er is een factor bepaald waarmee de studieschuld meeweegt.

Factor verlaging hypotheek al 6 jaar gelijk

Die factor is al zes jaar lang hetzelfde, ook al is de hypotheekrente – en daarmee de maandlast van een hypotheek – in de tussentijd enorm gedaald.

Boze student

Gevolgen te groot: mogen minder van Nibud

Een studieschuld zorgt voor een behoorlijk lagere ruimte voor een hypotheek. Het effect is in de ogen van het Nibud te groot. Zij pleit ervoor dat dit verminderd wordt, waardoor oud-studenten per € 10.000 studieschuld zo’n € 3.000 extra aan hypotheekruimte zouden kunnen krijgen. Dit zou volgens het Nibud niet tot overkreditering leiden.

Maximale hypotheek berekenen

Studieschulden worden verzwegen

In de praktijk verzwijgen veel studenten hun studieschuld – om de verlaging van de maximale hypotheek te voorkomen. De schuld is ook niet te controleren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), daar staan studieschulden niet geregistreerd. Het BKR zou dat graag anders zien.

Informatie bij DUO – met medewerking oud-student

Voor informatie over lopende studieschulden kan een geldverstrekker zich wenden tot DUO – dat kan echter alleen met medewerking van de ex-student. Als die besluit bij de hypotheekaanvraag te verzwijgen dat hij een studieschuld heeft kan hij meer hypotheek krijgen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom hypotheken

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek