HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizen ruim 20 procent duurder in februari

Prijsstijging iets lager dan vorige maand

Prijsstijging iets lager dan vorige maand

De prijzen van bestaande koopwoningen stegen tussen februari 2021 en afgelopen maand met 20,2%. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Prijsstijging iets lager dan in januari

De prijsstijging in februari was iets kleiner dan een maand eerder: de maand januari 2022 gaf 21,1% hogere prijzen dan januari 2021. Dat was een record sinds de start van deze statistiek in 1995. Dit record werd afgelopen maand dus niet geëvenaard – de stijging van de huizenprijzen lag zelfs iets lager dan in december 2021, en 0,1% hoger dan in november 2021.

Stijging huizenprijzen tm februari 2022

Prijsindex blijft stijgen

Het niveau van de huizenprijzen blijft duidelijk flink stijgen, ook al is het stijgingspercentage iets lager dan in januari. Dat is goed te zien aan de Prijsindex bestaande koopwoningen:

Prijsindex bestaande koopwoningen tm februari 2022 | CBS

Vergeleken het dieptepunt op de woningmarkt in juni 2013 zijn de huizenprijzen nu maar liefst 91,7% hoger.

Minder woningen verkocht

De prijzen op de markt voor bestaande koopwoningen blijven duidelijk stijgen. Ondertussen is het aantal woningen dat verkocht wordt al een half jaar aan het dalen. In februari 2022 wisselden er 14.037 huizen van eigenaar – bijna 17% minder dan in februari 2021. In januari was die daling nog veel sterker – vooral veroorzaakt door de piek in woningverkopen begin vorig jaar (vanwege de aanpassing van de overdrachtsbelasting). In totaal zijn er in de eerste twee maanden van dit jaar ruim 28.000 woningen verkocht – ruim 32% minder dan in januari en februari 2021 samen.

Aantal woningverkopen tm februari 2022 | CBS

Hypotheekrente hard omhoog

Eén van de redenen waardoor de huizenprijzen maar blijven stijgen is de hypotheekrente, die nog steeds bijzonder laag staat. De rente voor hypotheken gaat echter wel duidelijk en behoorlijk snel omhoog de laatste tijd – dat is helder te zien in onderstaande grafiek met de rentes voor looptijden van 10 jaar vast en 20 jaar vast. Deze stijging van de hypotheekrente zou zou ervoor kunnen zorgen dat de huizenmarkt wat afkoelt. 

Hypotheekrente ontwikkeling 2018 - mrt 2022Bron: HomeFinance.nl

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Huizenmarkt en hypotheekrente volgen?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen