Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ECB verhoogt rente: wat doet de spaarrente?

Grote kans op hogere spaarrentes in de komende maanden

Grote kans op hogere spaarrentes in de komende maanden

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven verhoogd met 0,75%. Dit is de grootste verhoging sinds de invoering van de euro. Betekent deze renteverhoging dat de spaarrentes eindelijk zullen gaan stijgen?

Hoe hoog zijn de spaarrentes momenteel?

Rente ECB en spaarrente historisch gezien

Zou de rente voor spaargeld gaan stijgen door de ECB-renteverhoging? Laten we eens kijken hoe dat in het verleden was. We zetten hieronder de historische ontwikkeling van de ECB-rente, de hoogste variabele spaarrente en de hoogste deposito rente (looptijd 1 jaar) naast elkaar:

Historische spaarrente tegenover de rente van de ECB

Je ziet het, de spaarrentes reageerden in het verleden niet echt op rentewijzigingen van de ECB. De rentes op spaargeld wijzigen veel vaker en lijken (waarschijnlijk onder invloed van de verwachtingen) al een kant op te bewegen voordat de ECB de rentes wijzigt. De lijnen kennen weliswaar een enigszins vergelijkbaar patroon, maar het is niet zo dat de spaarrentes iedere keer wijzigen na een rentewijziging van de ECB.

Euribor rente en spaarrente historisch gezien

Is er dan een andere manier om de spaarrente te voorspellen? Zijn de Euribor rentes misschien een betere indicator? Om te kijken of dat historisch gezien klopt hebben we twee grafieken voor je:

Euribor en variabele spaarrente

Grafiek met variabele spaarrente tegenover de 1 maands Euribor rente

Euribor en deposito rente

Grafiek met de hoogste deposito rente en de Euribor rente over de afgelopen 10 jaar

Je ziet het: de Euribor rentes lijken een betere voorspeller te zijn dan de ECB-rente. Dat is ook niet zo gek: de Euribor rentes zijn de rentes die banken elkaar in rekening brengen voor het lenen van geld. Net als de spaarrentes vormen de Euribor rentes dus eigenlijk een soort “inkoopprijs” voor banken voor geld.

Spaarrente omhoog?

Als het klopt dat de Euribor rentes vooruit lopen op de spaarrente zou je verwachten dat de rente over spaargeld de komende tijd verder gaat stijgen. In de grafieken kun je immers zien dat de Euribor rentes in de afgelopen tijd veel harder gestegen zijn dan de spaarrentes.

Dit betekent echter niet dat alle banken hun spaarrentes ook zullen verhogen. Er speelt namelijk nog een andere factor een belangrijke rol bij het bepalen van de rentes: vraag en aanbod.

Vraag en aanbod van geld

Er is op dit moment gewoon heel veel geld in de markt. Diverse banken hebben op dit moment helemaal niet zo’n behoefte aan extra geld. Dit geldt ook voor de meeste Nederlandse grootbanken waar heel veel Nederlanders hun spaargeld hebben staan.

Het is voor die banken niet nodig om de spaarrente te verhogen, ze hebben zo al genoeg geld beschikbaar voor hun bankactiviteiten. Waarom zouden ze dan meer rente gaan betalen voor geld dat ze al binnen hebben?

Er is bij banken dus wel ruimte voor een renteverhoging. Alleen: zo lang ze geen extra geld nodig hebben (bijvoorbeeld doordat spaarders hun geld niet overboeken naar een andere bank) is de kans op een stevige renteverhoging klein.

Conclusie: gaat de spaarrente stijgen?

Gekeken naar de ontwikkeling van de Euribor rentes lijkt de kans dat de hoogste spaarrentes in de markt verder zullen stijgen in de komende tijd groot. Dat wil echter niet zeggen dat alle banken een hogere rente zullen gaan vergoeden op hun spaarrekeningen. Dit zal waarschijnlijk pas gebeuren als ze merken dat ze meer geld nodig hebben dan er beschikbaar is in hun boeken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Truus van maandag september 19, 2022 11:14
    Komen hiervan niet in beweging. De Volksbank verlaagt de rente zelfs van 0,02% (toeslag 0,01%) door per 1 november 2022 deze toeslag te schrappen.
    Een ander label van de Volksbank(asn) brengt per 1 oktober 2022 voor haar spaarrekeningen €2,20 per maand in rekening omdat deze teveel kosten maken om het (spaar)geld veilig te beheren. Is dat sowieso niet de primaire taak van een BANK. Waar klanten (spaarders) hun met hardwerken verdiende geld VEILIG stallen?

  2. Reactie op: Bart van zondag september 11, 2022 13:35
    Bart het is een grote schande. De graaiers bij de banken zijn niet alleen de “inventieve cybercriminelen” De zakkenvullers bij de Banken zelf moeten telkens weer iets nieuws verzinnen om de spaarder geld uit de zakken (= automatisch inhouden ) van je zuur verdiende geld op de rekening van de banken. Het enige wat helpt is overstappen of weggaan. De oude sok weer in ere herstellen. Of overstappen naar alternatieven. Deze kun je vinden op websites zoals deze van homefinace.

  3. Reactie op: Jan van donderdag oktober 13, 2022 15:58
    Er is opwaartse beweging bij een “grootbank” de Rabo verhoogt per 1-11-2022 de rente van direct opvraagbaar (spaar)geld naar 0,25% en 0,35%(regenboog) Dat is maar liefst tot 35 keer de uitkering van de andere grootbanken die nu nog een “riante rente” jou aanbieden van 0,01%

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek