Search
Close this search box.

Hypotheekaanvraag voorbereiden

Wie een huis wil kopen heeft doorgaans een hypotheek nodig. Om de financiële ruimte voor de aankoop goed in te schatten zet je alle beschikbare middelen op een rij, waaronder het hypotheekbedrag. Het is verstandig om met de zoektocht naar een woning te wachten totdat dit plaatje helder is en dus goed weet wat je te besteden hebt.

Stukken beoordelen vóór biedingsfase

Nóg verstandiger is om jouw hypotheekaanvraag al voor te bereiden voordat je in een de fase van bieden en onderhandelen terechtkomt. Als jouw inkomensstukken al beoordeeld zijn heb je veel meer zekerheid over de hypotheekmogelijkheden en kun je vol vertrouwen onderhandelen.

Snellere hypotheekaanvraag

Bovendien versnelt de voorbereiding het traject van de daadwerkelijke hypotheekaanvraag. Alle documenten omtrent jouw persoon (legitimatie, inkomen, kredietverleden) en jouw huidige woning zijn immers al beschikbaar bij en beoordeeld door de hypotheekadviseur.

Zodra je het met de verkoper eens bent geworden over de koopsom van een woning moeten alleen de documenten van het huis (koopakte, taxatierapport) nog toegevoegd en beoordeeld worden. Dat scheelt tijd en dus onzekerheid.

Voorbereiding hypotheekaanvraag: wat is er nodig?

Om jouw hypotheekaanvraag voor te bereiden zonder dat er al een woning gekocht is kan de hypotheekadviseur aan de slag met de volgende onderwerpen:

  • Personen:
    • Legitimatiebewijs van aanvrager(s)
    • Evt. echtscheidingsdocumenten
  • Inkomen:
    • Werknemer: recente werkgeversverklaring & salarisstrook
    • Ondernemer: jaarstukken & IB-aangiftes afgelopen 3 jaar. Soms wordt in plaats van deze stukken om een Inkomensverklaring Ondernemer gevraagd. Dat is een uitgebreide analyse van de onderneming waarin een toetsinkomen wordt bepaald dat meegenomen wordt voor de hypotheekbeoordeling.
  • Kredietverleden:
  • Eigen geld:
    • Kopie bankafschriften
    • Evt. schenkingsovereenkomst
  • Huidige woning & hypotheek:
    • Gegevens huidige hypotheek
    • Waardebepaling huidige woning

Met deze gegevens kan een adviseur heel goed inschatten welk hypotheekbedrag voor jou haalbaar en daarmee welke koopsom realistisch is. Daarbij bespreek je ook alvast met de adviseur hoe de nieuwe hypotheek ingericht zou moeten worden, zodat er ook een lastenberekening mogelijk is. Uiteindelijk draait het immers niet alleen om de vraag wat voor huis je k├║nt financieren – ook de vraag wat de bijbehorende maandlasten worden is van groot belang.

Van voorbereiding naar werkelijke aanvraag

Na de gedegen voorbereiding op jouw toekomstige hypotheek ligt dat proces even stil. Om verder te kunnen is het laatste stukje van het aanvraagdossier nodig: de aangekochte woning. Zodra je een koop gesloten heeft kan het compleet gemaakt worden met koopakte en taxatierapport, eventueel bouwkundig rapport – en kan de bank de aanvraag definitief beoordelen. Omdat de rest van het dossier al klaarligt kan dat razendsnel geregeld zijn.

Spoedhypotheek mogelijk als dat nodig is

In sommige situaties is die snelheid ook heel hard nodig. Bijvoorbeeld als je een huis hebt gekocht zonder voorbehoud, dus zonder ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst. Dan wil je zekerheid hebben over de hypotheek voordat de wettelijke bedenktijd verstreken is. Dit is mogelijk met een Spoedhypotheek, een traject dat nóg sneller gaat als de aanvraag al is voorbereid.

Met spoed een hypotheek nodig? Bel Finckers op nummer 088-22 77 344

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Annuitair – NHG 10 jaar
Bank Rente
Tulp 3.76%
bijBouwe 3.77%
Woonnu 3.79%
Attens 3.81%
Moneyou 3.82%
Lloyds Bank 3.83%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheeknieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek