Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 oktober 2021, 09:20 - Anneke Ranzato-Versloot
#economie

Grofweg een maand geleden schreef ik de blog 'Wat staat ons te wachten?' - voor de verandering eens over de wereldeconomie. Zonet las ik daaroveer een uitgebreid verhaal op NRC.nl: Van chips tot chauffeurs, van elektronica tot fietsonderdelen: er is wereldwijd een tekort aan van alles.

Toch geen recessie door corona

Ook grappig: in maart 2020 schreef ik ook een artikel met de titel Wat staat ons te wachten? Dat ging alleen over de vraag wat er economisch zou gaan gebeuren door corona. Een recessie zou onvermijdelijk zijn, veel mensen zouden in grote geldproblemen komen. Dat was mijn stellige overtuiging en die van vele anderen met mij.

Recessie en economisch herstel 

Veel geld de wereld in gepompt

Nu, anderhalf jaar later, staat de wereld er toch heel anders voor. Die recessie is er niet... de economie heeft zich heel snel hersteld van de coronaschade. Er is dan ook wel heel veel geld de wereld in gepompt door overheden en centrale banken, om onze koopkracht en bestedingen maar op peil te houden.

Tekorteconomie & klimaatinflatie

We hebben nu juist te maken met veel meer vraag dan aanbod, allerlei tekorten en daardoor stijgende prijzen. Inflatie. Een 'tekorteconomie' door te weinig 'chips & ships'. En nog héél veel andere tekorten, ook door de klimaatverandering. De term 'klimaatinflatie' was voor mij nieuw - maar wel heel logisch eigenlijk.

Wat heb je nodig?

Wat betekenen dit soort wereldwijde economische ontwikkelingen dan voor jou en mij persoonlijk? Dat hangt in eerste instantie heel erg af van wat je vindt dat je nodig hebt. Een nieuwe auto... kan wel, maar sommige geavanceerde extra's zijn door het chiptekort niet mogelijk. Een verbouwing... kan wel, alleen moet je een stuk langer wachten dan je misschien had gedacht.  

Verbouwing voor nieuwe badkamer

Technologische ontwikkelingen

Al die technologische ontwikkelingen zijn natuurlijk heel cool. Er kan steeds meer, alles wordt supersnel geavanceerder. Een smartphone, een game console, allerlei apparaten... als je ze een jaar hebt zijn er alweer een paar nieuwe versies uit die nóg beter zijn. En kennelijk loont het om te blijven doorontwikkelen, want  mensen blijven kopen. Om de 'oude' weg te doen, ook al werkt die nog prima. 

We zijn te verwend

Misschien... misschien zijn we ook wel veel te verwend. Is er wel wat te zeggen voor een beetje 'back to basic'. Hebben we al die aankopen nu echt nodig? Vaak niet. Maar ja, als je een wens hebt en het geld ervoor op je rekening hebt staan om die wens te vervullen... waarom zou je het dan niet doen?

Nadenken over uitgaven

Dus misschien is het probleem wel dat we (nee natuurlijk: niet iedereen) teveel geld hebben, niet te weinig. Zijn die stijgende energierekening en die stijgende zorgpremie wel goed - zorgen ze ervoor dat we moeten nadenken over waar we ons geld aan uitgeven. Dat we genoegen moeten nemen met een oude smartphone omdat we ons geld nodig hebben voor de stroom, gas, benzine, woonlasten en verzekeringen. En eten.

Somber met oude smartphone

Steun voor wie dat echt nodig heeft

Als we dan maar wel de mensen die dat nu al lastig kunnen betalen overeind houden. Dat compensaties en steun bij de mensen terechtkomen die dat echt nodig hebben. Er vanuit gaande dat zij allang weten dat die nieuwste phone niet zo belangrijk is. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.