Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBeetje back to basic is misschien wel goed
Grofweg een maand geleden schreef ik de blog 'Wat staat ons te wachten?' - voor de verandering eens over de wereldeconomie. Zonet las ik daaroveer een uitgebreid verhaal op NRC.nl: Van chips tot chauffeurs, van elektronica tot fietsonderdelen: er is wereldwijd een tekort aan van alles.
Ook grappig: in maart 2020 schreef ik ook een artikel met de titel Wat staat ons te wachten? Dat ging alleen over de vraag wat er economisch zou gaan gebeuren door corona. Een recessie zou onvermijdelijk zijn, veel mensen zouden in grote geldproblemen komen. Dat was mijn stellige overtuiging en die van vele anderen met mij.
Nu, anderhalf jaar later, staat de wereld er toch heel anders voor. Die recessie is er niet... de economie heeft zich heel snel hersteld van de coronaschade. Er is dan ook wel heel veel geld de wereld in gepompt door overheden en centrale banken, om onze koopkracht en bestedingen maar op peil te houden.
We hebben nu juist te maken met veel meer vraag dan aanbod, allerlei tekorten en daardoor stijgende prijzen. Inflatie. Een 'tekorteconomie' door te weinig 'chips & ships'. En nog héél veel andere tekorten, ook door de klimaatverandering. De term 'klimaatinflatie' was voor mij nieuw - maar wel heel logisch eigenlijk.
Wat betekenen dit soort wereldwijde economische ontwikkelingen dan voor jou en mij persoonlijk? Dat hangt in eerste instantie heel erg af van wat je vindt dat je nodig hebt. Een nieuwe auto... kan wel, maar sommige geavanceerde extra's zijn door het chiptekort niet mogelijk. Een verbouwing... kan wel, alleen moet je een stuk langer wachten dan je misschien had gedacht.
Al die technologische ontwikkelingen zijn natuurlijk heel cool. Er kan steeds meer, alles wordt supersnel geavanceerder. Een smartphone, een game console, allerlei apparaten... als je ze een jaar hebt zijn er alweer een paar nieuwe versies uit die nóg beter zijn. En kennelijk loont het om te blijven doorontwikkelen, want mensen blijven kopen. Om de 'oude' weg te doen, ook al werkt die nog prima.
Misschien... misschien zijn we ook wel veel te verwend. Is er wel wat te zeggen voor een beetje 'back to basic'. Hebben we al die aankopen nu echt nodig? Vaak niet. Maar ja, als je een wens hebt en het geld ervoor op je rekening hebt staan om die wens te vervullen... waarom zou je het dan niet doen?
Dus misschien is het probleem wel dat we (nee natuurlijk: niet iedereen) teveel geld hebben, niet te weinig. Zijn die stijgende energierekening en die stijgende zorgpremie wel goed - zorgen ze ervoor dat we moeten nadenken over waar we ons geld aan uitgeven. Dat we genoegen moeten nemen met een oude smartphone omdat we ons geld nodig hebben voor de stroom, gas, benzine, woonlasten en verzekeringen. En eten.
Als we dan maar wel de mensen die dat nu al lastig kunnen betalen overeind houden. Dat compensaties en steun bij de mensen terechtkomen die dat echt nodig hebben. Er vanuit gaande dat zij allang weten dat die nieuwste phone niet zo belangrijk is.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.