Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Belastingaangifte doen over 2022: hoog tijd

Bijna 1 april... waarom moet het nu? En hoe zit het met box 3?

Bijna 1 april… waarom moet het nu? En hoe zit het met box 3?

Nog maar iets meer dan een week, dan is het 1 april. Hoog tijd om de belastingaangifte over 2022 in te sturen… heb jij dat al gedaan? Ik nog niet en dat wil ik toch wel elk jaar vóór 1 april doen. Dat moet dus komend weekend echt gaan gebeuren!

Waarom aangifte doen vóór 1 april?

Als ik erover nadenk waarom ik dat precies wil heb ik er niet direct een antwoord op. De algemene reden ken ik wel: als je vóór 1 april aangifte doet krijg je vóór 1 juli bericht terug van de Belastingdienst. Dan krijg je dus eerder jouw belastingteruggave dan wanneer je jouw belastingaangifte later indient.

Belastingdienst

Belastingteruggave eerder binnen… als je geld terugkrijgt

Er vanuit gaande dat je geld terugkrijgt… en dat is bij mij nog maar de vraag. Ik ben zzp’er, voor de fiscus dus ondernemer. Bij mij wordt er niet al inkomstenbelasting ingehouden over het geld dat ik van mijn opdrachtgevers krijg. Ik geef in m’n aangifte alle inkomsten op, haal alle voor mijn werk gemaakte kosten eraf en over de winst moet ik belasting betalen. Of nee, er gaan eerst nog wat aftrekposten vanaf, dat is wel heel prettig. M’n lijfrentestorting die ik eind vorig jaar deed bijvoorbeeld. 

Wat als ik de belastingaangifte niet vóór 1 april gedaan heb?

Okay, dat kan dus het voordeel zijn van de komende week aangifte doen. Moet ik de fiscus een flink bedrag betalen, dan zou je zeggen dat ik beter kan wachten. Dan kan dat geld nog wat langer op m’n rekening blijven staan. Hoeveel langer?

Vóór 1 mei, anders boete

De aangifte moet je in principe wel gedaan hebben vóór 1 mei, anders kun je een boete krijgen. Je krijgt wel eerst een herinnering met nog 10 dagen de tijd, maar daarna zijn ze vrij onverbiddelijk met die boete.

Boete betalen bij te late belastingaangifte

Uitstel aanvragen tot 1 september 2023

Zie je aankomen dat de aangifte niet op tijd lukt, dan kun je uitstel aanvragen. Dat gaat vrij eenvoudig met een formulier of online via Mijn Belastingdienst. Moet je wel vóór 1 mei doen – je krijgt dan uitstel tot 1 september 2023.

LET OP: Bij uitstel tot 1 september ben je wel rente verschuldigd over het te betalen bedrag aan belasting. Het is dus geen manier om je geld nog wat langer bij je te houden en er rente over te trekken… de rente die je moet betalen is hoger dan wat jij krijgt op je spaarrekening!

1 april, 1 mei of 1 september… aangifte moet toch

Weet je, ik denk altijd maar: aangifte doen moet toch. Ik kan het wel niet deze week doen, maar dan hik ik er nog een maand tegenaan. Een als ik uitstel aanvraag zelfs in de zomer nog. Laat ik me er dit weekend dus maar even toe zetten, klaar is ook maar klaar.

Hoe zit het nou met box 3 dit jaar?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het nu zit met de inkomstenbelasting in box 3 dit jaar. Door al het gedoe rondom de vermogensbelasting zijn er voor de inkomsten uit vermogen over 2022 twee rekenmethodes. Je mag zelf kiezen welke je wilt gebruiken, dat vind ik wel interessant. 

Belasting berekenen

Twee rekenmethodes

Hoe werken die twee rekenmethodes? Zo kort mogelijk samengevat:

 • Oude methode
  Standaard verdeling (afhankelijk van de totale omvang van jouw vermogen) over sparen en beleggen, los van hoe jouw vermogen werkelijk is verdeeld – fictief rendement per categorie. Dat zorgt voor een gemiddeld rendement in drie schijven:
  • schijf 1 (belastbaar vermogen – dus boven vrijstelling – tot € 50.651): 1,818%
  • schijf 2 (van € 50.651 tot € 962.351): 4,366%
  • schijf 3 (> € 962.351): 5,53%
 • Nieuwe methode
  Werkelijke verdeling over vermogensbestanddelen – nog wel met fictieve rendementen:
  • bank- en spaartegoeden: 0,00%
  • beleggingen en andere bezittingen: 5,53%
  • schulden: 2,28%

Wat er voor jou beter uitpakt ligt aan jouw situatie. Heb jij al jouw vermogen op spaarrekeningen staan, dan is de nieuwe methode zéker gunstiger. Voor spaartegoeden rekenen ze immers met een rendement van 0,00% – en geen rendement is geen belasting. Maar misschien is het voor jou niet in één oogopslag duidelijk.

Belastingdienst rekent het voor je uit

Gelukkig hoef je niet zelf te gaan rekenen. in de aangifte laat de Belastingdienst je direct zien welke van de twee methodes voor jou het gunstigst is. Wil je meer weten, dan kun je de gegevens zelf ook nog even invullen in een los Hulpmiddel box 3-inkomen. Dan kun je zien hoe de belastingberekening in box 3 voor jou uitpakt volgens allebei de methodes.

Toekomst belasting in box 3

En als we het dan toch over box 3 hebben… ik moet nog zien wat daarmee gaat gebeuren. Ook vandaag lees ik weer een artikel waarin Staatssecretaris Van Rij betwijfelt of het belasten van vermogensinkomsten op basis van werkelijk rendement per 2026 al gaat lukken.

2025 … 2026 … 2027…

Want dat is het streven van het kabinet Rutte IV: 1 januari 2026. In het coalitieakkoord was zelfs 2025 afgesproken. Van Rij zegt: grote kans dat het 2027 gaat worden. Op z’n vroegst. Als het al gaat lukken, want ook daarover heeft hij al vaker zijn twijfels uitgesproken

Kortom: ik moet het allemaal nog zien. Ben wel heel benieuwd hoe het uiteindelijk gaat uitpakken met die belasting op vermogen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: TineJ van vrijdag maart 24, 2023 17:45
  Oh dat is een goeie zeg, daar had ik nog niet bij nagedacht. Ga ik verwerken in de blog, dank je wel!!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek