Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 16 mei 2023, 09:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #energie

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik mijn elektrische auto geleverd kreeg. Mooi moment om mijn ervaring met het elektrisch rijden nog eens te delen, voor als jij overweegt ook te gaan stekkerrijden. In augustus vorig jaar deed ik al een update na drie maanden: Hoe bevalt die elektrische auto? Toen schreef ik dat ik zo blij was met m'n Renault Zoë. Is dat nog steeds zo? 

Minder kilometers op accu in de winter

Er is een winter tussendoor gekomen. Dat is goed merkbaar in het bereik: het aantal kilometers dat ik op een volle accu kon rijden nam overduidelijk af. Niet gek: de auto moet ook verwarmd worden om niet te vernikkelen als het buiten koud is. Voor mij absoluut geen ramp, wel belangrijk om rekening mee te houden als je een elektrische auto wilt aanschaffen. 

Elektrische auto opladen

Opladen vooral aan laadpaal thuis

Het opladen vind ik nog steeds helemaal geen issue. Ik kan de auto bijna altijd opladen aan onze eigen laadpaal thuis. Dat is niet alleen het aller voordeligst (zeker in combinatie met onze zonnepanelen), maar ook erg efficiënt qua tijd. Langs de snelweg laden kost natuurlijk tijd, thuis laden niet. Zo is het zelfs efficiënter in tijd dan een benzine auto: ik hoef niet meer naar een tankstation.

Elektrische auto met grotere range

Tenzij ik een keer onderweg moet laden, dan ben je meer tijd kwijt. Als je veel kilometers maakt op één dag kom je daar niet altijd onderuit. Bij mij komt dat weinig voor: m'n laadsessies langs de snelweg in het afgelopen jaar zijn op één hand te tellen. Rijd jij wel veel grote afstanden, dan zou ik je adviseren uit te kijken naar een elektrische auto met een grotere range dan mijn Zoë. 

Ergens anders de auto opladen

Het is trouwens niet zo dat ik maar een paar keer ergens anders heb opgeladen dan thuis. De andere plek waar ik regelmatig aan de laadpaal hang is op de camping waar wij een heel fijn chalet hebben. Ja, we zijn  (gedwongen) vertrokken van onze oude camping en hebben een fantastische nieuwe plek. Op een camping met openbare laadpalen. Elke keer als ik daar ben kan ik m'n elektrische auto tot nu toe prima opladen. 

Laadstress & range anxiety

Wel denk ik steeds: als het in de zomervakantie loeidruk is op de camping, dan zijn de laadpalen misschien wel een keer allemaal bezet? Tot nu toe is dat gelukkig niet aan de orde, ook niet in de best drukke meivakantie. Dus wellicht valt dat reuze mee. En er zijn ook al oplossingen in ontwikkeling om dit soort laadstress en 'range anxiety' te voorkomen, zoals Plugz. Lijkt me machtig interessant als ze daarmee zouden gaan werken.

Laadstress en en range anxiety

Openbare laadpalen overal te vinden

En zo niet... er zijn ook nog laadpalen in het stadscentrum en daar kom ik ook regelmatig voor boodschappen, winkelen, een terrasje of restaurant. In het aller uiterste geval kan ik altijd alsnog langs de snelweg opladen. 

Kortom: het opladen van mijn elektrische auto blijkt voor mij geen issue.

Buiten het opladen is een auto natuurlijk gewoon een auto. Ik vind m'n Renault Zoë fijn rijden, automaat rijden is super relaxed. Ik ben nog steeds blij!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.