HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis kopen wordt er niet makkelijker op

Huizenprijzen stijgen door - harder dan verwacht

Goed nieuws voor de mensen die al een kopwoning hebben. ABN Amro heeft hun prognose voor een stijging van de huizenprijzen dit jaar bijgesteld – naar boven! Daarmee wordt het kopen van een (ander) huis er alleen niet makkelijker op.

Huizenprijzen stijgen door

Zij hadden voorspeld dat in 2024 de huizenprijzen met 2,5% gaan stijgen. Zij verwachten nu een hogere stijging, namelijk 4%. Wat goed nieuws is voor de ene groep is weer slecht nieuws voor de andere groep huizenzoekers. Even wat cijfers over de huizenmarkt.

  • December 2023 was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande woning 422.372 euro
  • December 2023 waren de prijzen van bestaande woningen gemiddeld 1,6% hoger dan in december 2022
  • December 2023 waren de prijzen van bestaande woningen gemiddeld 0,2% hoger dan in november 2023
  • December 2023 waren er 19.565 woningtransacties (8% minder dan een jaar eerder)
  • In 2023 zijn 180.000 koopwoningen van eigenaar gewisseld (5,5% minder dan in 2022)

Bron: Rijksoverheid

Grensbedragen zorgen voor hogere huizenprijzen

Dit jaar is de grens waaronder er geen 2% overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden verhoogd naar 510.000 euro. In 2025 is het bedrag zelfs nog hoger namelijk 525.000 euro. Deze vrijstelling is voor de starters tot 35 jaar.

De NHG grens is dit jaar 435.000 euro. Al deze getallen zijn nog hoger dan de gemiddelde huizenprijzen. Het zal u dan ook niet verbazen dat de komende tijd de kans groot is dat de huizenprijzen nog verder stijgen.

Weinig nieuwbouw

De komende tijd zal er niet veel gebouwd gaan worden. Veel nieuwbouwprojecten gaan niet door omdat er gewoon geen animo voor is. Dit is ook begrijpelijk als iedereen in de media kan lezen dat diverse nieuwbouwwoningen niet aangesloten kunnen worden op de waterleiding.

Minister De Jonge niet de juiste persoon

Bovendien heeft minister De Jonge laten zien niet de juiste persoon te zijn om de huizenmarkt uit het slop te trekken. Waarom niet een paar deskundigen een dagje opsluiten en de oplossingen komen dan vanzelf? Dan direct aan de slag gaan en niet weer gaan discussiëren of het mogelijk is!

Hoop voor woningmarkt gevestigd op nieuw kabinet

Nu de komende maanden de huizenprijzen verder stijgen, is de vraag hoe huizenzoekers dit gaan betalen. Zij zullen toch echt naar hun werkgever moeten gaan voor nogmaals een loonsverhoging. Er is een spiraal ontstaan die niet snel doorbroken gaat worden. De hoop is daarom gevestigd op het nieuwe kabinet die drastische maatregelen moet nemen om de huizenmarkt uit het slop te halen.

Wat kun jij aan hypotheek krijgen om een huis te kopen?
Babbel er gratis en vrijblijvend over met een hypotheekexpert!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen