Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Autoverzekering kiezen

Welke verzekering heb je nodig voor je auto?

Een autoverzekering kiezen… dat valt nog niet mee in het grote scala aan mogelijke verzekeringen en verzekeraars in Nederland. Als je een auto hebt moet je die verplicht verzekeren, zoveel is duidelijk. Maar welke keuze moet je maken uit al die autoverzekeringen?

Keuzehulp autoverzekeringen

Bij het kiezen van de juiste autoverzekering moet je een aantal beslissingen nemen. De belangrijkste vragen die je jezelf daarbij stelt hebben we voor je op een rij gezet:

 1. Welke dekking wil je voor je auto?
 2. Welke aanvullende verzekeringen wil je?
 3. Welke verzekeraar moet het worden?

1. Welke dekking voor je auto?

Er zijn 3 hoofdsoorten autoverzekeringen: WA, beperkt casco en all-risk (uitgebreid casco).

Soorten en verschillen

We kunnen geen standaard uitspraak doen over welke soort voor jou de beste keuze is. Dat hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden en wensen, vooral als het gaat om:

 • de waarde van de auto
  Bij een lage waarde heeft het vaak weinig zin om een all risk (volledig casco) autoverzekering af te sluiten. De hoogte van de premie staat dan niet in verhouding tot de verzekerde waarde. Voor een echt oude auto kan een WA-dekking genoeg zijn. Bij een nieuwe(re) auto is het vaak wel verstandig om te kiezen voor een verzekering met een cascodekking (beperkt of volledig).
  Een algemene richtlijn die wel wordt gebruikt bij deze keuze:

  • auto van 0-5 jaar oud: volledig casco
  • auto van 6 – 10 jaar oud: beperkt casco
  • auto ouder dan 10 jaar: alleen WA-verzekering
 • jouw verzekeringsverleden – de bonus/malus korting
  Heb je veel schadevrije jaren en daardoor een hoge korting op de premie van je autoverzekering? Dat kan de beslissing om te kiezen voor een ruimere dekking makkelijker maken: de extra kosten zijn dan niet zo hoog.
 • jouw financiële situatie
  Belangrijk is natuurlijk dat je de premie voor jouw autoverzekering zonder problemen kunt betalen. Heb je niet veel te besteden, dan is het niet gek dat je alleen de verplichte WA-verzekering afsluit.
  Houd er dan wel rekening mee dat schade aan jouw eigen auto niet verzekerd is! Dat zou juist weer een reden kunnen zijn om wél voor een cascodekking te kiezen, zeker als je erg afhankelijk bent van je auto en niet zomaar een andere kunt kopen.

2. Welke aanvullende verzekeringen?

Naast de autoverzekering uit stap 1 kun je ervoor kiezen één of meer aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dat kan gaan om een ongevallenverzekering voor inzittenden, een schadeverzekering voor inzittenden of een rechtsbijstandverzekering voor verkeerszaken.

Meer over aanvullende verzekeringen

3. Welke verzekeraar moet het worden?

Je hebt besloten welke soort autoverzekering en welke aanvullende verzekeringen je wilt afsluiten. Nu kun je gaan kijken bij welke verzekeraar je die verzekering(en) wilt onderbrengen. De verschillen zijn aanzienlijk: zowel in premies als in voorwaarden. Het is verstandig de mogelijkheden goed te vergelijken, zodat je later niet voor onplezierige verrassingen komt te staan.

Check de risico’s van en voor je auto

Denk vooral niet te licht over het belang van jouw autoverzekering. Het is niet voor niets dat de WA-dekking wettelijk verplicht is: met een auto kun je behoorlijke schade aanrichten aan anderen. Andere dekkingen zijn niet verplicht, maar wel belangrijk om goed over na te denken.

Risico zelf nemen of afdekken met verzekering

Welke risico’s loop je naast die wettelijke aansprakelijkheid? Zowel voor je eigen auto (casco) als richting inzittenden en juridisch? Om welke bedragen gaat het? Wat kost het om die te verzekeren? Wil je die risico’s zelf lopen of dek je ze toch liever af met een verzekering? Via deze vragen kom je tot een weloverwogen keuze voor jouw autoverzekering.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek