Search
Close this search box.

Box 2 in 2023: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Wat valt er binnen box 2?

In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. Een aanmerkelijk belang ontstaat als een belastingplichtige ten minste 5% van het aandelenkapitaal van een vennootschap of cooperatie bezit. Hierbij dienen indirecte belangen ook meegerekend te worden (bijv. mogelijk bezit door optierechten). Indien de belastingplichtige een partner heeft, dient het belang van beide partners bij elkaar opgeteld te worden.

Hieronder hebben we de belangrijkste inkomsten en aftrekposten op een rij gezet zoals die in box 2 voor kunnen komen.

bij elkaar optellen:

  • dividend
  • vervreemdingsvoordelen (bijv. winst uit verkoop aandelen of winstbewijzen)

daarvan aftrekken:

kosten die te maken hebben met bovenvermelde inkomsten

Op het moment dat u bovenstaande posten op een rij zet, krijgt u uiteindelijk een saldo: het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang. Over dit saldo bent u inkomstenbelasting verschuldigd.

Belastingtarieven box 2

In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. In 2023 geldt – net als in 2022 en 2021 – een belastingtarief van 26,90% over het inkomen uit aanmerkelijk belang (2020 26,25% – in 2019, 2018 en 2017 was dat nog 25%).

Klik hier voor meer informatie over het boxenstelsel.
Klik hier voor meer informatie over box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning.
Klik hier voor meer informatie over box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek