Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente blijft fors achter op ECB rente

HomeFinance verwacht de komende periode hogere spaarrentes

HomeFinance verwacht de komende periode hogere spaarrentes

In het kort:

  • De spaarrente op vrij-opneembare spaarrekeningen blijft nog ver achter op de ECB rente. Er is sprake van een trendbreuk.
  • Sinds 2006 heeft de spaarrente slechts een korte periode onder de ECB rente gestaan. Normaal staat de spaarrente op de hoogste vrij-sparen rekening boven de ECB rente en bewegen de rentes van de overige spaarbanken zich rondom deze hoogste rente.
  • De spaarrente lijkt de snelle rentestappen van de ECB nog niet te hebben gevolgd.
  • HomeFinance verwacht dat de spaarrente in 2023 nog fors kan stijgen. 

Spaarrente op vrij-opneembare spaarrekeningen blijft fors achter op de ECB rente

Sinds 2008 stonden de rentes op een vrij-opneembare spaarrekening structureel hoger dan de ECB rente. In de onderstaande grafiek wordt de rente op de hoogste vrij-sparen rekening van dat moment vergeleken met de toenmalige ECB rente.

spaarrente vs ECB rente

Uit de grafiek blijkt dat in de afgelopen 15 jaar de hoogste spaarrente op een vrij-opneembare spaarrekening structureel boven de ECB rente stond. 

Vergelijk hier alle spaarrentes

Snelle ECB verhogingen lijken nog niet doorgewerkt te zijn in de spaarrentes

De Europese Centrale Bank heeft het afgelopen halfjaar haar rentetarief meerdere keren verhoogd. Deze rentestappen zijn de afgelopen maanden, onder druk van de hoge inflatie en marktontwikkelingen, versneld uitgevoerd. Het lijkt erop dat de spaarrentes dit tempo niet konden bijhouden. 

Lijst van actuele spaarrentes

Hoewel de spaarrentes sinds het 4e kwartaal van 2022 zijn gestegen, lijken ze toch nog achter te blijven op de rentestappen van de ECB. Dit is goed nieuws voor de spaarder. Volgens HomeFinance lijkt het heel aannemelijk dat de rente op spaarrekeningen in de komende periode nog flink verhoogd kan worden.

Grafiek ECB rente sinds 2006

Grootbanken in Nederland blijven structureel achter in gevecht om de spaarder

De afgelopen jaren moet de Nederlandse spaarder vooral bij buitenlandse spaarbanken zijn voor een goede spaarrente. De grootste Nederlandse banken bieden hun spaarders in de regel een (veel) lagere rente dan buitenlandse spaarbanken. 

Aangezien de 3 grootste Nederlandse banken (Rabobank, ING en ABN-AMRO) gezamenlijk 80% van de Nederlandse markt bedienen, lijkt bij hen de noodzaak om het gevecht aan te gaan voor de Nederlandse spaarder minder groot.

Buitenlandse spaarbanken zullen Nederlandse spaarder blijven verleiden

De verwachting is dat buitenlandse spaarbanken in de komende maanden hun gevecht om de Nederlandse spaarder zullen intensiveren. De Nederlandse spaarmarkt is interessant voor buitenlandse partijen: Traditiegetrouw sparen wij in Nederland veel. Begin 2021 hadden Nederlanders in totaal € 362 miljard euro aan bank- en spaartegoeden (bron: CBS). Doordat de gemiddelde Nederlander bij zijn huidige bank weinig tot geen spaarrente ontvangt, ligt hier een enorm potentieel voor buitenlandse spaarbanken.

Lijst van buitenlandse spaarbanken in Nederland

Waar de Nederlandse grootbanken het gevecht om het Nederlandse spaargeld laten liggen, stappen buitenlandse spaarbanken hier dus gretig op in. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse spaarder.

Bekijk hier de hoogste spaarrentes in Nederland

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek