HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Zwangerschap en bevalling

Dekking voor zwangerschap en bevalling in de zorgverzekering (update 2023)

Als een stel graag een kindje wil krijgen komt er een periode van behoorlijke zorgkosten aan. Zwanger worden, zwanger zijn en de bevalling – bij al deze fases kunnen specialisten nodig zijn die veel geld kosten. Daarbuiten is er geboortezorg die bij iedere baby aan de orde is. Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van al deze zorg rondom zwangerschap en bevalling vanuit de zorgverzekeringen?

Zorgpremie 2023 vergelijken en berekenen

Welke soorten geboortezorg zijn er rondom zwangerschap en bevalling?

De periode vanaf de kinderwens tot en met de bevalling kan allerlei soorten zorg met zich meebrengen. Denk hierbij vooral aan:

Daarnaast kunnen er nog allerlei andere soorten zorg aan de orde zijn, zoals zwangerschapscursussen.

Zorgverzekeringen in Nederland

We hebben in ons land een stelsel dat bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgzekeringen. Het is simpelweg verplicht – voor iedereen – om een basisverzekering te hebben. Dat staat zo in de wet. Of u daarnaast een aanvullende verzekering wilt beslist u helemaal zelf.

Worden de kosten van zwangerschap en bevalling vergoed binnen ons stelsel van zorgverzekeringen? En gaat dat dan via de basisverzekering en/of via de aanvullende polis?

Dekking voor zwangerschap en bevalling in de basisverzekering

De meeste kosten die te maken hebben met de zwangerschap en de bevalling worden vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt onder andere voor de volgende kosten:

  • Verloskundige hulp tijdens de zwangerschap
    Hierbij kunt u denken aan de consults bij de verloskundige of gynaecoloog in de maanden van de zwangerschap.
  • Verloskundige hulp tijdens de bevalling
    Denkt u hierbij aan de kosten van een gynaecoloog of verloskundige die u helpt bij de bevalling.
  • Zwangerschapsecho
    Tijdens de zwangerschap worden meestal minimaal 2 echo’s uitgevoerd: de 12-wekenecho en de 20-wekenecho. Deze echo’s worden vergoed uit de basispakket van de zorgverzekering. Het is wel verstandig om bij uw zorgverzekeraar na te gaan waar u deze echo’s kunt laten uitvoeren.
  • Niet-invasieve prenatale test (NIPT)
    De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is een die tijdens de zwangerschap die het Downsyndroom kan vaststellen. Tot april 2017 was een voorwaarde voor vergoeding dat er een positieve combinatietest ligt. De combinatietest is voor eigen rekening. Vanaf april 2017 kan een zwangere vrouw ook direct kiezen voor de NIPT. Daar is dan wel een eigen bijdrage van € 175 aan de orde – ongeveer hetzelfde bedrag dat u voor de combinatietest zelf moest betalen.
  • Kosten van ziekenhuisverblijf
    Deze kosten vallen echter alleen onder de basisverzekering als er sprake is van een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie. Op het moment dat u in het ziekenhuis wenst te bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is, geldt voor deze ziekenhuisbevalling een minimale eigen bijdrage voor zowel de moeder als het kind.
  • Kraamhulp (ook wel kraamzorg genoemd)
    Hoeveel uur kraamzorg u krijgt wordt bepaald op basis van het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg. Het maximum is 80 uur in 10 dagen, maar in de praktijk worden vaak veel minder uren toegewezen. De kosten van kraamzorg worden voor een deel vergoed uit de basisverzekering. Niet alles wordt vergoed: er geldt bij kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage. Dat houdt in dat u bij kraamzorg per uur in 2022 € 4,70 zelf betaalt.

Dekking voor zwangerschap en bevalling in aanvullende verzekeringen

Veel kosten rond de zwangerschap en de bevalling vallen onder de basisverzekering. Daarmee zijn echter niet alle mogelijke kosten volledig gedekt. Voor de niet-gedekte kosten kunt u het afsluiten van een aanvullende zorgzekering overwegen. Denk hierbij aan de volgende kosten:

  • Eigen bijdrage
    Bij bepaalde kosten rondom zwangerschap en bevalling geldt een eigen bijdrage. Voor veel aanvullende verzekeringen geldt dat deze kosten gedekt worden. Denk bijvoorbeeld aan de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling als dat niet medisch noodzakelijk is.
  • Extra kraamzorg
    Misschien heeft u behoefte aan meer kraamhulp dan u toegewezen krijgt vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bieden de mogelijkheid tot extra kraamzorg.
  • IVF behandelingen
    IVF behandelingen worden tegenwoordig lang niet altijd meer vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal aanvullende verzekeringen biedt een extra dekking boven de basisverzekering aan.
  • Zwangerschapsgym / zwangerschapsyoga
    Veel vrouwen willen in aanloop naar de bevalling een zwangerschapscursus volgen. Denk hierbij aan zwangerschapsgym / zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga. Deze kosten vallen niet onder de dekking van de basisverzekering. Een aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt wel een dekking voor zwangerschapscursussen. Vaak geldt dat een aanvullende verzekering niet alle kosten vergoed maar een maximum bedrag per zwangerschap.
  • Prenatale screening
    Soms wordt een extra uitgebreide prenatale screening door de aanvullende verzekering gedekt.
  • Kraampakket
    Veel zorgverzekeraars sturen zwangere vrouwen die een aanvullende verzekering hebben afgesloten een zogenaamd kraampakket. In een kraampakket zitten allerlei hulpmiddelen die tijdens en na een thuisbevalling gebruikt worden door de verloskundige (of arts) en de kraamhulp. Denk bijvoorbeeld aan een matrasbeschermer, kraammatrassen, kraamverbanden en een navelklemmetje.

Specifieke dekkingen van de aanvullende verzekering voor geboortezorg

Van een aantal specifieke zorgkosten hebben we de dekkingen van aanvullende zorgverzekeringen voor u op een rijtje gezet:

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van zwangerschap en de bevalling gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van de pagina’s op deze site waar u informatie kunt vinden over andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Vrijblijvend hypotheek aanvragen