HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Tandarts

Dekking voor tandheelkundige hulp in de zorgverzekering (update 2023)

Een gezond gebit is belangrijk. Het is dan ook gebruikelijk dat we allemaal regelmatig naar de tandarts gaan. Alleen kost de verzorging van ons gebit natuurlijk wel geld. In hoeverre worden de kosten van tandheelkundige zorg vergoed in ons stelsel van zorgverzekeringen?

Premie zorgverzekering 2023 berekenen

Welke soorten tandheelkundige zorg zijn er?

Bij tandheelkundige zorg denken we allereerst aan onze tandarts. De periodieke controle, gaatjes vullen, misschien soms een tand of kies of tandsteen verwijderen. Maar de tandzorg omvat veel meer dan alleen deze periodieke zorg van de tandarts. Een paar voorbeelden:

Kortom: er zijn heel veel mogelijkheden in de tandheelkundige zorg.

Zorgverzekeringen in Nederland

Ons stelsel van zorgverzekeringen bestaat uit basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen. Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering aan te houden. Of u daarnaast een aanvullende verzekering afsluit is een vrijwillige keuze.

Worden de kosten van tandheelkundige zorg vergoed binnen ons stelsel van zorgverzekeringen? En gaat dat dan via de basisverzekering en/of via de aanvullende polis?

Dekking voor tandheelkundige hulp in de basisverzekering

Bij tandheelkundige zorg wordt een onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.

Kinderen en jongeren (tot 18 jaar)

Voor jongeren tot 18 jaar geldt dat de basisverzekering de kosten voor een groot aantal veelvoorkomende tandheelkundige behandelingen dekt. Hierbij moet u denken aan:

  • periodieke (meestal jaarlijkse) controle door de tandarts;
  • vullingen;
  • tandsteen verwijderen;
  • verdoving;
  • tandsteen verwijderen;
  • tandvlees behandeling;
  • fluoridebehandeling;
  • wortelkanaalbehandeling;
  • r├╢ntgenfoto’s die niet samenhangen met orthodontische hulp.

De basisverzekering biedt dus voor jongeren een behoorlijk uitgebreide dekking. Niet alle tandheelkundige kosten worden echter gedekt. Een behandeling door een specialist zoals een kaakchirurg of een orthodontist blijkt vaak niet onder de basisdekking te vallen. Hieronder vindt u een lijst met voorbeelden van tandheelkundige zorg die ook voor kinderen niet onder de basisverzekering valt:

  • orthodontie (beugels), tenzij er sprake is van een ernstige aandoening;
  • plaatsen van een tandheelkundig implantaat;
  • kronen en bruggen.

Volwassenen

Voor volwassen geldt dat de kosten van tandheelkundige hulp in de basis niet onder de basisverzekering vallen. De volgende behandelingen worden wel vanuit de basisverzekering vergoed:

  • Chirurgische tandheelkundige hulp, uitgevoerd door een geregistreerde kaakchirurg;
  • R├╢ntgenonderzoek voor chirurgische tandheelkundige hulp, door of op verzoek van een geregistreerde kaakchirurg;
  • Uitneembare kunstgebitten voor de boven- en of onderkaak.

U ziet: met name voor volwassenen wordt er nagenoeg niets aan tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Daarom sluiten veel mensen daarvoor een aanvullende zorgverzekering of een speciale tandartsverzekering af.

Dekking voor tandheelkundige hulp in aanvullende verzekeringen

Voor volwassenen geldt dat nagenoeg alle kosten voor tandheelkundige hulp voor eigen rekening zijn. Alleen enkele specifieke behandelingen vallen voor volwassenen onder de dekking van de basisverzekering.

Voor jongeren geldt dat veel kosten van tandheelkundige hulp wel onder de dekking van de basisverzekering vallen. Toch geldt ook bij hen een aantal uitzonderingen die zeer kostbaar kunnen uitpakken.

Niet voor niets sluiten heel veel mensen een aanvullende verzekering voor tandartskosten af. Diverse verzekeraars bieden zelfs specifieke tandartsverzekeringen aan. Door het kiezen van de juiste aanvullende (tandarts)verzekering, kunt u vrijwel alle risico’s op het gebied van tandheelkundige hulp (voor een deel) afdekken.

Net als in voorgaande jaren geldt ook voor 2022 dat de dekkingen voor tandheelkundige hulp binnen aanvullende zorgverzekeringen beperkingen kent. Bijvoorbeeld:

  • de dekking / vergoeding geldt voor een maximaal bedrag per behandeling en/of
  • de dekking / vergoeding geldt voor een maximaal bedrag per jaar en/of
  • de zorgverzekeraar hanteert een specifieke lijst van behandelingen die wel of juist niet onder de dekking vallen.

Is de vergoeding van tandheelkundige hulp voor u belangrijk? Dan is het verstandig om goed te bekijken welke aanvullende zorgverzekering of speciale tandartsverzekering een passende dekking voor u biedt.

Belangrijke dekkingen binnen de aanvullende verzekering voor tandartskosten

Voor geen enkele zorgverzekering geldt dat u gebruik zult maken van alle dekkingen die de polis biedt. Bij de keuze van de best passende aanvullende verzekering zijn voor u wellicht enkele specifieke zaken belangrijk. Bijvoorbeeld:

Welke zorgverzekering past bij mij op het gebied van tandheelkundige hulp?

Aangezien wij uw persoonlijke situatie niet kennen, kunnen wij u geen advies geven over de te kiezen zorgverzekering. In het algemeen geldt dat een dekking voor tandheelkundige hulp voor vrijwel iedereen (vooral mensen van 18 jaar en ouder) verstandig kan zijn. Een goede dekking wordt met name interessant als u:

  • een zwak gebit heeft, waardoor de kans op kosten in verband met tandheelkundige hulp groot is
  • de kans groot acht dat u in de komende tijd (extra) tandheelkundige nodig zult hebben
  • van plan bent in het komende jaar een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld in verband met een kunstgebit, een beugel of gebitscorrectie
  • regelmatig gebruik maakt van een mondhygiënist.

Omdat de meeste aanvullende verzekeringen niet alle kosten (volledig) dekken, is het belangrijk om goed te kijken welke kosten door uw huidige zorgverzekering (of de door u gewenste zorgverzekering) gedekt worden.

Aanvullende verzekeringen kunnen behoorlijk duur zijn. Daarom lijkt het logisch om geen aanvullende verzekering af te sluiten of een goedkope aanvulling met een beperkte dekking. Bedenk hierbij wel dat u, wanneer u tandheelkundige hulp nodig heeft, te maken kunt krijgen met hoge kosten die niet door uw zorgverzekering gedekt worden. Dus juist bij een beperkte financiële ruimte kan het verstandig zijn om de dekking van de zorgverzekering niet te mager te kiezen.

Dekking en premie zorgverzekeringen vergelijken

Meer belangrijke dekkingen op het gebied van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van de tandarts en andere tandheelkundige zorg gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van de pagina’s op deze site waar u informatie kunt vinden over andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Vrijblijvend hypotheek aanvragen