Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Denkt u aan het oversluiten van uw hypotheek? Dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat uw nieuwe hypotheek aan de belastingregels voldoet. De regels rondom de hypotheekrenteaftrek zijn in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Bij oversluiten heeft u te maken met oude regels (van toen u uw hypotheek afsloot), maar wellicht ook met nieuwe. We bespreken op deze pagina de belangrijkste aandachtspunten over belastingen bij oversluiten.

Hypotheekrente 30 jaar aftrekbaar

Allereerst is het van belang dat in 2001 de regel is ingevoerd dat uw hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Die 30 jaar begon in 2001 te tellen - of in het jaar dat u uw hypotheek afsloot als dat later was. Voor de aftrektermijn is het niet van belang bij welke bank de hypotheek loopt. Oversluiten heeft hierop geen invloed, de 30 jaar loopt gewoon door.

Oversluiten naar hogere hypotheek

Wordt uw nieuwe hypotheek hoger dan wat er nu openstaat? Bijvoorbeeld voor verbouwing, of voor het vergroten van uw eigendom (denk aan uitkoop partner bij scheiding)? Dan geldt voor het extra geleende deel de per 2013 ingevoerde regel dat de hypotheek in 30 jaar minimaal annuïtair afgelost moet worden. U kunt dat bedrag dus niet meer aflossingsvrij lenen en ook niet met een kapitaalopbouw om af te lossen. De enige hypotheekvormen met hypotheekrenteaftrek zijn voor dat deel de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Spaarhypotheek oversluiten

De kans is best groot dat u nu een hypotheek met kapitaalopbouw heeft. Daarbij bouwt u in de loop der jaren een bedrag op om in de toekomst (een groot deel van) uw hypotheek mee af te lossen. Bijvoorbeeld een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek. Deze hypotheekvormen kunnen sinds 2013 (zie boven) niet meer nieuw afgesloten worden. Maar u kunt een bestaande spaar- of bankspaarhypotheek - in theorie - wel oversluiten naar een andere bank.

Belastingvrije opbouw

Deze hypotheekvormen waren extra interessant vanwege de belastingvrije opbouw van kapitaal in een verzekering (kapitaalverzekering eigen woning - KEW), op een bankspaarrekening (spaarrekening eigen woning - SEW) of een beleggingsrekening (beleggingsrecht eigen woning - BEW). Die belastingvrije opbouw mag u bij oversluiten voortzetten, waarbij wel de volgende regels gelden:

  • U mag het eindkapitaal van de opbouw niet verhogen
  • U mag de looptijd van de opbouw niet verlengen
  • U mag de inleg niet verhogen als het eindkapitaal niet gegarandeerd is
  • Het omzetten van een kapitaalverzekering of beleggingsrekening naar een bankspaarrekening mag met gelijkblijvende inleg - zelfs als het eindkapitaal dan hoger wordt

Deze regels zorgen ervoor dat u eventueel nog wel een extra storting kunt doen in uw spaarhypotheekpolis of op uw bankspaarrekening. Alleen: omdat het eindkapitaal niet hoger mag worden moet dan óf de looptijd korter, óf de maandelijkse inleg lager (binnen de bandbreedte). Extra storten in een kapitaalopbouw met beleggen mag niet meer.

Advies geen overbodige luxe

U ziet, er komt fiscaal wel wat kijken bij het oversluiten van uw hypotheek. Het is belangrijk dat uw nieuwe hypotheek op de juiste manier wordt ingericht, zodat u later geen fiscale tegenvallers krijgt. Begeleiding door een onafhankelijke en professionele expert is daarbij geen overbodige luxe.

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente bij oversluiten
Bereken online uw bruto en netto maandlasten

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.