Search
Close this search box.

Alternatief voor sparen

7 alternatieven voor sparen

Met de huidige lage rentestand en hoge inflatie, is sparen niet de meest interessante manier om je vermogen te laten groeien. Door de inflatie wordt je geld minder waard. De rentepercentages op spaarrekeningen liggen fors lager dan de huidige inflatie. Dus uiteindelijk houd je steeds minder geld over. Daarom is het interessant om naar alternatieven voor sparen te gaan kijken.

Beleggingen kunnen een aantrekkelijk alternatief zijn, maar dan moet je wel het risico aandurven. Stel je voor dat in de huidige aandelenmarkt je belegging ineens verdampt: kun je dat verlies opvangen? Er zijn ook minder riskante alternatieven voor sparen. Voor elk van die alternatieven geldt: informeer jezelf eerst goed, zodat je weet met welke zaken je rekening moet houden.

Zoek je alternatieve doeleinden voor je spaargeld met een laag risico? Dan zijn er interessante opties voor zowel huiseigenaren als voor spaarders die geen eigen huis kunnen inzetten. Durf je wel een riskanter avontuur aan, dan kun je overwegen om te beleggen.

Alternatieven voor sparen met laag risico bij eigen huis

Ben je huiseigenaar, dan zijn twee weinig riskante opties het aflossen van je hypotheek of het verduurzamen van je woning.

1. Aflossen van je hypotheek

Hoe meer je van je hypotheek aflost, des te meer is de woning voor jou waard wanneer je deze verkoopt. Bovendien gaan de rente en aflossing naar beneden, waardoor je maandelijkse lasten lager komen te liggen. Met dit alternatief voor sparen investeer je in stenen: je kunt pas over het geld beschikken wanneer je het huis verkoopt. Maar als je niet over je geld hoeft te beschikken, en bovendien de hypotheekrente hoger ligt dan de rente op een spaarrekening, kan dit voor jou een goede optie zijn.

2. Je huis verduurzamen

Met de huidige stijging van energiekosten, gaan veel mensen over op het verduurzamen van hun woning met isolatie, zonnepanelen en energie-efficiëntere verwarmingssystemen. Het verlaagt niet alleen de electriciteits- en verwarmingskosten, je draagt ook bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dat een verduurzaamde woning huis in waarde stijgt.

Meer laag-risco alternatieven voor sparen

3. Schenkingen

Wanneer je geld op een spaarrekening met een lage rente hebt staan, wordt het minder waard door de huidige hoge inflatie. Als je spaartegoed hoger is dan een bepaald vrijstellingsbedrag, is sparen nog minder interessant. Want in dat geval gaat er een deel naar de belasting, via de vermogensrendementsheffing. Je kunt beneden dit vrijstellingsbedrag blijven -of in ieder geval het vermogen verminderen waarover rendement wordt geheven – door een deel van je geld te schenken. Denk aan een schenking aan een kind of een kleinkind.

Informeer jezelf goed over de schenkingsvoorwaarden die de Belastingdienst hanteert. Voor sommige doelen ligt de schenkingsgrens hoger dan voor andere. Houd je je niet aan die schenkingsgrens, dan betaal je schenkingsbelasting.

4. Een buitenlandse spaarrekening

Heb je wel eens nagedacht over sparen in het buitenland? Er zijn buitenlandse banken die aanmerkelijk betere spaarregelingen hebben dan de Nederlandse banken, met spaarrentes tot wel enkele procenten.

Houd er wel rekening mee dat je bij sparen buiten de EU valutarisico’s loopt, vanwege de koersschommelingen van de lokale munt ten opzichte van de euro. Binnen de EU loop je minder risico, niet alleen vanwege de koersen, maar ook omdat er geharmoniseerde standaarden zijn om spaargeld te garanderen.

Beleggen als alternatief voor sparen – hoger risico

Durf je wel wat hogere risico’s aan met (een deel van) je spaargeld? Dat kan beleggen interessant voor je zijn. En ook binnen de diverse bellingsopties kun je kiezen voor hogere of lagere risico’s, waardoor je een verstandig en gebalanceerd financieel plan kunt maken.

Begin altijd met de afweging welk risico je wilt en kunt lopen. Kun je het geld eventueel missen of heb je het binnenkort nodig voor essentiële uitgaven? In het laatste geval is beleggen niet de beste keuze. En natuurlijk speelt je persoonlijke instelling een rol: durf je wel een gokje te wagen of speel je het liever op safe?

Twijfel je tussen sparen of beleggen? Lees dan vooral ons artikel “Sparen of beleggen“. 

5. Beleggen op de lange termijn

Bij beleggen is het hebben van een lange adem een goede zaak. Want beleggen geeft over het algemeen de beste resultaten op de lange tot zeer lange termijn. Als je kiest voor laten beleggen in plaats van zelf beleggen, en een beleggingsprofiel met een laag of gemiddeld risico kiest, dan kun je spreken van verstandig beleggen op de lange termijn. Dit is een interessant alternatief voor sparen als je bijvoorbeeld wilt beleggen voor pensioen of beleggen voor kinderen.

Je kan zelf beleggen via een online broker of ervoor kiezen te laten beleggen via fondsen of een vermogensbeheerder.

6. Alternatieve vormen van beleggen

Wil je je wel eens begeven op de markt van alternatieve beleggingsvormen, dan is crowdfunding mogelijk interessant. Crowdfunding is een gedemocratiseerde en laagdrempelige vorm van investeren die flink in opmars is.

Via crowdfunding halen ontwikkelaars investeringen binnen van veel verschillende partijen. Vaak gaat het om een start-up of een nieuw te ontwikkelen product. Het aardige is dat je zo als kleinere investeerder toegang krijgt tot aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Maar, hoe lucratief het ook kan zijn, crowdfunding is een hoog-risico beleggingsvorm zonder spreiding. Als het project mislukt, is je geld weg. Daar staat tegenover dat, als het wel lukt, het rendement vaak vrij hoog is.

7. Trading: actief beleggen op korte termijn

Trading-platforms zijn flink in opkomst. Deze vorm van beleggen is in de regel gericht op de korte termijn. Bij beleggen verwacht je op de langere termijn een aantrekkelijk rendement van een product. Bij trading zet je in op het momentum, je rekent erop dat je nu geld met het product kunt verdienen. Een bijzonder poulaire vorm van trading in Nederland is cryptotrading. Voordat je je waagt op het pad van trading, is het goed om jezelf de basis aan te leren. 

Alternatieven voor sparen: Veelgestelde vragen

De alternatieven voor sparen zijn beleggen, investeren (verduurzamen), aflossen. Welke keuze het beste is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur.

Je kunt gemakkelijk sparen door een spaarrekening te openen en automatisch geld te laten overschrijven naar deze rekening elke maand. Je kunt ook proberen om te besparen op je dagelijkse uitgaven en het geld dat je bespaart opzij te zetten voor sparen.

Dit hangt af van jouw financiële doelen en persoonlijke situatie. Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen als je op zoek bent naar een hoger rendement, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het aflossen van schulden kan ook een slimme zet zijn als je hoge rentetarieven betaalt.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek