Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Anticonceptiepil en de zorgverzekering

Dekking voor de anticonceptiepil in de zorgverzekering (update 2023)

Heel veel vrouwen gebruiken een vorm van anticonceptie om niet zwanger te worden, zoals de anticonceptiepil. In hoeverre worden de kosten van ‘de pil’ gedekt door de zorgverzekering? Op deze pagina bespreken we de vergoeding van de pil vanuit de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen.

Online zorgverzekeringen 2023 vergelijken

Anticonceptiepil in de basisverzekering

Voor de vergoeding vanuit de basisverzekering maakt het verschil hoe oud u bent: jonger dan 21 jaar, of 21 jaar of ouder.

Vrouwen tot 21 jaar

Vrouwen tot 21 jaar krijgen de kosten van de anticonceptiepil vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan wel zijn dat er alsnog een eigen bijdrage of eigen risico (vanaf 18 jaar) aan de orde is.

Vrouwen vanaf 21 jaar

Vrouwen vanaf 21 jaar krijgen de anticonceptiepil niet vanuit de basisverzekering vergoed. Behalve wanneer u de pil voorgeschreven krijgt vanwege bepaalde medische aandoeningen. Dan kunt u de kosten alsnog declareren.

Anticonceptiepil en het eigen risico

Bij de basisverzekering is sprake van een verplicht eigen risico. Omdat de anticonceptiepil alleen onder de basisverzekering valt voor vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar en er alleen een eigen risico bestaat voor volwassenen, is het eigen risico bedrag bij anticonceptie alléén van belang voor pilgebruikers van 18 tot 21 jaar oud.

Anticonceptiepil en eigen bijdrage

Ook als uw anticonceptiepil vanuit de basisverzekering vergoed wordt kan er toch sprake zijn van een eigen bijdrage. Dat is aan de orde als de specifieke pil die u krijgt duurder is dan vergelijkbare pillen (met dezelfde werkzame stoffen). Dan moet u het prijsverschil zelf betalen, dat is uw eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage kan – afhankelijk van de voorwaarden – weer wel vergoed worden vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Anticonceptiepil in de aanvullende zorgverzekering

Voor de anticonceptiepil geldt dat de kosten van de pil door veel aanvullende zorgverzekeringen (niet alle!) gedekt worden. Hierbij moet wel voldaan worden aan de regels van het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem). Dit houdt in dat de betreffende anticonceptiepil (= het geneesmiddel) opgenomen moet zijn in een register om voor declaratie in aanmerking te komen. Staat uw specifieke pil niet in dat register, dan worden de kosten ervan niet vergoed. Verzekeraars kunnen er ook voor kiezen om medicijnen die wel in het register staan toch niet te vergoeden. Wel moeten ze ervoor zorgen dat er in ieder geval één medicijn per werkzame stof vergoed wordt.

Bovendien geldt vaak een maximale vergoeding per jaar voor de pil. Tot slot zijn er ook nog verzekeringen die de vergoeding voor de anticonceptiepil specifiek uitsluiten. Controleer bij de keuze van uw zorgverzekering of de kosten van uw anticonceptiepil binnen deze vergoeding vallen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek