HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Spaarrente 5,6% aanbieding bij Freedom24 bank

Libra? Nieuwe cryptomunt… van Facebook!

Social media en betalen - is dat een wenselijke combi?

Social media en betalen – is dat een wenselijke combi?

Spannend nieuws: Facebook komt met een digitale munt! De geruchten waren er al een tijdje, maar nu is het officieel – in 2020 is het realiteit.

Cryptomunten… ik  heb me er nog niet aan gewaagd en weet er ook eerlijk gezegd niet genoeg van. Het levert bij mij een gevoel van risico en gokken op, grote koersschommelingen… laat maar. 

Facebook… daar ben ik wel weg van. Niet eens zo zeer privé – ik scroll wel dagelijks door m’n tijdlijn maar post zelf vrij weinig persoonlijks. Zakelijk gebruik ik Facebook intensief: de blogs van HomeFinance en VanSpaarbankVeranderen kun je er altijd vinden, maar vooral voor Go-Kids doe ik er veel. Er is altijd wel wat te doen rondom de club van Zuckerberg over privacy enzo. Goed dat daar scherp op gelet wordt – ondertussen vind ik Facebook gewoon leuk. 

Libra en Calibra

Nu komt Facebook dan met het bericht dat ze een eigen cryptomunt gaan lanceren: de Libra – met een digitale portemonnee (wallet: de Calibra). Ik moet echt even nadenken wat ik daarvan vind. Als we het hebben over privacy en de vraag wat de techreuzen allemaal van je weten – dan is dit toch wel weer een stap hoor.

Waarom stapt Facebook in crypto?

De motivatie – zegt Facebook – is dat ze van waarde willen zijn in landen waar het niet zo vanzelfsprekend is om een bankrekening te hebben. Ze zeggen hierover:

,,Met een internetconnectie heb je toegang tot ontelbare waardevolle services, maar het beheren, sparen en het uitgeven van geld is nog niet gemakkelijk gemaakt. Ook is het voor veel mensen wereldwijd simpelweg onmogelijk om toegang te krijgen tot de standaard economische services, zoals het openen van een bankrekening. Deze uitdaging hopen wij op te lossen met Calibra’’

Als het daarom gaat zijn de Libra en Calibra dus niet nodig in Nederland. Wij hebben immers allemaal al bankrekeningen, spaarrekeningen en leningen. We hebben ook mobiel betalen, betalen met je smartwatch, iDeal, Tikkie, andere betaalverzoeken en nog veel meer apps en diensten om betalen makkelijk te maken. Daarmee betalen we gewoon in euro’s, wel zo duidelijk en veilig denk ik dan.

Privacy en veiligheid

Facebook gaat dus niet werken met dollars of euro’s maar met een eigen cryptomunt. Daarbij belooft de social-media-gigant van alles over veiligheid en privacy. Dezelfde bescherming en ondersteuning als bij banken en creditcardbedrijven. Vergoeding bij toegang door kwaadwillenden. Betaalgegevens niet gebruiken voor advertentiedoeleinden – alleen voor fraudebestrijding en het uitvoeren van transacties. En andersom gaan ze Facebook-gegevens wel inzetten om Calibra veilig te maken en houden. Right. Really? Ben benieuwd….

Libra Association

De Libra wordt overigens wel ontwikkeld door Facebook maar krijgt ook steun van andere grote partijen zoals Mastercard, Visa, Uber, PayPal en Spotify. Het plan is om er tegen te tijd van de lancering zo’n 100 partners in te hebben. Samen zitten ze in een onafhankelijke stichting (de Libra Association) die een nieuw financieel stelsel wil ontwikkelen dat niet in handen is van Wall Street of de centrale banken. Het bereik van Facebook met ruim 2 miljard gebruikers is hierbij natuurlijk heel belangrijk.

Niet de koersschommelingen van bitcoin

Okay – de kern van mijn moeite met cryptomunten zijn die ellendige koersschommelingen. Dat willen ze bij de Libra dus juist voorkomen – de waarde zou gekoppeld worden aan stabiele munten als de dollar, de pond en de euro. 

Hoe gaan ze geld verdienen?

Bij Facebook – maar eigenlijk bij elk bedrijf – ga ik me wel meteen afvragen: hoe gaan ze er geld aan verdienen? Ze doen het echt niet als filantropische instelling voor het belang van de mensheid, er is ongetwijfeld een verdienmodel. Dat lijkt te gaan om rente over leningen en eventueel lage transactiekosten. 

Gebruik van data

Ik geloof zeker dat het een goed werkend systeem zal worden, geen twijfel. De koppeling met bestaande munten maakt het risico waarschijnlijk ook wel acceptabel. Toch ben ik er niet van overtuigd dat er niets gedaan wordt met die data. Natuurlijk niet zonder toestemming – ze kijken wel beter uit – maar die toestemming krijgen blijkt in de praktijk heel gemakkelijk. Voordat je het weet krijg je vervolgens advertenties te zien op internet die gebaseerd zijn op je Libra-saldo en worden er leningen aangeboden enzo. 

Facebook vraagt zijn gebruikers vertrouwen te hebben in het bedrijf. Als het gaat zoals het platform wil, gaan zij via een dochteronderneming van het concern (een deel van) hun financiële huishouden organiseren. Maar juist als het gaat om vertrouwen staat Facebooks reputatie er niet goed voor.

Nederlands toezicht?

Nog zo’n vraag: hoe werkt het met toezicht? Als je hier in Nederland zo’n Libra-account hebt, valt dat dan onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) of juist niet? Wij hebben immers nogal wat regels als het gaat om het aanbieden van financiële producten en diensten. Heeft Nederland die gruwelijke flitskredieten eindelijk onder controle… zouden ze zo via deze weg weer binnen kunnen sneaken. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Banca Progetto3,15%
Santander Consumer Bank3,14%
Collector3,13%
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen