Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DNB waarschuwt voor hoge schulden

Stijgende rente kan problemen veroorzaken

Stijgende rente kan problemen veroorzaken

De president van De Nederlandsche Bank (DNB) – Klaas Knot – lichtte gisteren in de Tweede Kamer de het nieuwste Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) toe. De centrale bank waarschuwt daarin voor te hoge schulden: de rente kan ook weer omhoog gaan.

Geld lenen extreem goedkoop

Geld lenen is op dit moment heel goedkoop door de extreem lage rente. Dat maakt het makkelijk voor zowel consumenten als bedrijven om grote leningen af te sluiten, waarvan de lasten goed te dragen zijn. Lasten die bestaan uit aflossing van het geleende bedrag plus rente.

Factoren die rente laag houden kunnen veranderen

Knot geeft daarom aan dat overheden, bedrijven en consumenten er rekening mee moeten houden dat de rente weer kan oplopen. De factoren die de rente nu laag houden kunnen veranderen. Hij noemt daarbij de vergrijzing, de lage inflatie en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) als veroorzakers van de lage rentestand. 

Rentes kunnen stijgen

Vergrijzing niet permanent

De vergrijzing van de Nederlandse bevolking heeft gevolgen voor de rentestand. Er wordt veel gespaard en opgepot in pensioenen. Dat leidt tot een groot aanbod van geld en drukt daarmee de prijs van het lenen van geld – de rente.

Inflatie gaat weer omhoog

Ook de lage inflatie van de afgelopen tijd is niet per se blijvend. Er zijn al tekenen dat de inflatie weer gaat oplopen. Er is een verband tussen rente en inflatie – een hogere inflatie zal dan ook zorgen voor een hoger renteniveau.

ECB noodsteun houdt ergens op

Ook het beleid van de ECB heeft  een grote invloed op de rente. De centrale bank van Europa houdt de rente laag door monetaire noodsteun: er worden doorlopend staatsobligaties opgekocht – obligaties die overheden uitgeven om hun coronasteun te financieren. 

De discrepantie tussen de florissante economische vooruitzichten aan de ene kant en het in de lucht houden van noodaankoopprogramma wordt steeds schrijnender. Dat is wel een reden om op een bepaald moment weer weg te gaan bewegen van onze noodinstrumenten naar onze reguliere instrumenten van monetaire steun.

Hogere rente kan problemen geven

Mensen en organisaties met hoge schulden kunnen in de problemen komen als de rente stijgt. Zolang de leningen een vaste rente – bijvoorbeeld een persoonlijke lening – hebben is er weinig aan de hand, blijven de lasten stabiel. Variabele rentes – zoals bij een doorlopend krediet – kunnen echter wel voor problemen zorgen: de leninglasten gaan dan snel omhoog. 

Leenrentes vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Fran van zondag juni 13, 2021 11:40
    Sterker nog: hoe meer er uitgegeven wordt door de overheden hoe beter iedereen het lijkt te vinden. Alsof alles dat ze nu lenen om extra te besteden niet een keer terugbetaald moet worden. Er komt een generatie die het bokje is. Of door enorme inflatie. Of door enorme bezuinigingen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek