Inflatie Belastingen
Gepubliceerd op: donderdag 5 januari 2017 om 15:34

Met 1% nu ruim boven spaarrente

De inflatiecijfers over de maand december 2016 zijn bekend. De uitkomst is een flinke stijging van het inflatieniveau. Stond dat in november 2016 nog op 0,6% - in de afgelopen maand kwam de inflatie uit op 1,0%.

1% inflatie in december

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vandaag de inflatiecijfers van december 2016. De consumentenprijsindex (CPI) steeg vorige maand naar maar liefst 1%. De oorzaak hiervan ligt vooral in de prijsstijging van benzine en diesel. De benzineprijs kwam uit op € 1,55 per liter - het hoogste niveau in anderhalf jaar en 9 cent hoger dan een jaar geleden. Ook kleding werd duurder. Aan de andere kant werden mobiel bellen en vliegtickets goedkoper.

Spaargeld opgegeten

De hoogste spaarrente op een internetspaarrekening zonder voorwaarden staat op dit moment op 0,7% bij Knab - daarna volgen vier banken met een rente van 0,6%. Deze rentes liggen dus ruim beneden het inflatiepercentage van de maand december. Als de inflatie op dit niveau blijft leveren spaarders dus standaard in op hun vermogen. Zelfs als ze géén belasting betalen over hun spaargeld.

Gemiddelde inflatie 2016 nog heel laag

Ondanks deze stijging in december kunnen we voor 2016 spreken van een enorm laag inflatieniveau. Gemiddeld kwam de inflatie voor vorig jaar uit op 0,3%. Dat is het laagste niveau in bijna 30 jaar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.