Hypotheek en belastingen

Hypotheken en belastingen hebben veel met elkaar te maken. Dat een eigen woning voor veel mensen mogelijk is ligt toch wel in het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. De belastingregels rondom hypotheken worden nu en dan aangepast en heeft enkele haken en ogen die het fiscale verhaal voor u misschien ingewikkeld laten lijken. HomeFinance.nl legt u graag uit hoe het zit. Het is immers wel prettig als u het begrijpt: vaak gaat een groot deel van het maandelijkse budget in een gezin naar de hypotheek.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Hypotheekrenteaftrek

De eigen woning en de inkomstenbelasting zijn met elkaar verbonden door de hypotheekrenteaftrek. Wij leggen u uit hoe de aftrek werkt en bespreken kort de voorwaarden waaraan u moet voldoen om gebruik te maken van het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Bijleenregeling

De bijleenregeling zorgt ervoor dat u de winst bij verkoop van uw huis gebruikt om een eventuele nieuwe eigen woning mee te financieren. Doet u dat niet, dan wordt uw hypotheekrenteaftrek beperkt. We vertellen u graag meer over deze bijleenregeling.

Eigenwoningforfait

De hypotheekrenteaftrek is niet alleen een aftrek - er zit ook een fiscale bijtelling in verwerkt. U krijgt inkomen toegerekend omdat u een eigen woning bezit. Voor uw inzicht is het handig om meer te weten over dit eigenwoningforfait.

Belastingvrij kapitaal opbouwen

Tot 2013 (sindsdien kan het niet meer voor starters) kozen veel huizenkopers voor een spaarhypotheek of voor banksparen - dat had te maken met het fiscale voordeel: voor het uiteindelijk aflossen van de hypotheek konden ze belastingvrij kapitaal opbouwen.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.