Search
Close this search box.

Hypotheek en belastingen

Welke fiscaliteiten zijn van belang bij een hypotheek?

Hypotheken en belastingen hebben veel met elkaar te maken. De belastingregels rondom hypotheken worden nu en dan aangepast en hebben enkele haken en ogen die het fiscale verhaal voor u misschien ingewikkeld laten lijken. HomeFinance.nl legt u graag uit hoe het zit. Het is immers wel prettig als u het begrijpt: vaak gaat een aanzienlijk deel van het maandelijkse budget in een gezin naar de hypotheek.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Hypotheekrenteaftrek

De eigen woning en de inkomstenbelasting zijn met elkaar verbonden door de hypotheekrenteaftrek. Wij leggen u uit hoe de aftrek werkt en bespreken kort de voorwaarden waaraan u moet voldoen om gebruik te maken van het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Bijleenregeling

De bijleenregeling zorgt ervoor dat u de winst bij verkoop van uw huis gebruikt om een eventuele nieuwe eigen woning mee te financieren. Doet u dat niet, dan wordt uw hypotheekrenteaftrek beperkt. We vertellen u graag meer over deze bijleenregeling.

Eigenwoningforfait

Als eigenaar van een woning krijg je te maken met het eigenwoningforfait. Dit is een fiscale bijtelling op je inkomen die door de overheid/belastingdienst in rekening wordt gebracht als vergoeding voor het “woongenot” dat je als huiseigenaar geniet.

Belastingvrij kapitaal opbouwen

Tot 2013 (sindsdien kan het niet meer voor starters) kozen veel huizenkopers voor een levenhypotheek, spaarhypotheek of voor banksparen. Dat had te maken met het fiscale voordeel: voor het uiteindelijk aflossen van de hypotheek mocht/mag je bij deze hypotheekvormen belastingvrij kapitaal opbouwen.

Op de hoogte blijven over hypotheken?

Altijd op de hoogte over Homefinance

Je gegevens zijn bij ons veilig
Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek