Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Offerte te laat verstuurd: grote schade vergoeden

Hypotheekadviseur moet klant € 25.000 betalen

Hypotheekadviseur moet klant € 25.000 betalen

Een hypotheekadviseur van Advitas heeft een hypotheekofferte te laat verstuurd. Door dit foutje mag er 25.000 euro worden afgetikt . Het volgende is van toepassing:

Een man en zijn vrouw vragen adviesbureau Advitas in maart 2022 om hun bestaande hypotheek van €170.000 te verhogen. Hun adviseur dient daarvoor dan een verzoek in bij Lloyds Bank, de hypotheekverstrekker. Die bank stuurt de klanten een offerte, die de klanten ondertekenen. Advitas moet het document vervolgens naar de hypotheekverstrekker sturen.

De hypotheekadviseur geeft later toe dat de getekende offerte simpelweg te laat werd verstuurd naar de bank.

Nieuwe offerte opvragen

De gevolgen van het te laat insturen van de getekende hypotheekofferte zijn groot. De offerte is namelijk vervallen waardoor er een nieuwe offerte (renteaanbod) moet worden aangevraagd.

Hogere hypotheekrente

Dit is geen probleem, echter de hypotheekrente is inmiddels hoger. De klant berekent dat dit over de looptijd 27.000 euro extra aan rente gaat kosten.

Actuele hypotheekrente

Advieskantoor moet schade betalen

Zij geven aan geen genoegen te nemen met alleen een excuus en vernemen graag binnen twee weken hoe Advitas dit probleem gaat oplossen. Beide partijen komen er niet uit waarna de klant naar de rechtbank gaat. Deze komt tot een uitspraak. Advitas is verantwoordelijk voor de geleden schade en moet 25.000 euro betalen.

Uitspraak rechter

Advitas kwam bij de rechter nog wel met een leuk argument: een schadevergoeding zou niet op zijn plaats zijn, omdat nog allerminst zeker was dat de hypotheekaanvraag überhaupt geaccepteerd zou worden. Het stel moest daarvoor namelijk nog een hoop documenten indienen en twee schulden aflossen.

Klein foutje met grote gevolgen

Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat een klein foutje grote gevolgen kan hebben. Hierbij moeten de klanten wel veel doen om hun gelijk te halen.

Naar rechter voor schadevergoeding

In dit geval is de rechter er aan te pas moeten komen alvorens er een schadevergoeding werd toegekend. Uit de praktijk blijkt dat veel klanten vooral een stap naar de rechter niet durven te nemen.

Zou Kifid de klant ook gelijk gegeven hebben?

Deze klanten gaan dan naar het Kifid, waarbij velen vaak teleurgesteld moeten concluderen dat zij geen gelijk krijgen. In de wandelgangen wordt er gefluisterd dat het Kifid vaak de kant van de banken / hypotheekadviseurs kiest.

 Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Ik ben wel heel benieuwd of de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de adviseur deze schade vergoedt. Adviseurs betalen jaarlijks een behoorlijk bedrag voor hun beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De verzekering geeft dekking voor adviesfouten van de hypotheekadviseur. Is het te laat indienen van een getekende hypotheekofferte een fout die onder de dekking valt?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek