De tijd waarin mensen kinderen (willen) krijgen is een zorgintensieve periode. Regelmatig is er zorg nodig om zwanger te worden, tijdens de zwangerschap zelf en natuurlijk tijdens en na de bevalling wordt de moeder ook goed in de gaten gehouden. Al deze zorg van de huisarts, verloskundige, gynaecoloog, kinderarts en kraamhulp - kortweg geboortezorg - kost veel geld. Heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig om deze kosten te kunnen dragen?

Premies zorgverzekeringen 2022 berekenen

Welke kosten zwangerschap en bevalling vallen binnen de dekking van de aanvullende zorgverzekering?

Veel kosten rond de zwangerschap en de bevalling vallen onder de basisverzekering. Daarmee zijn echter niet alle mogelijke kosten volledig gedekt. Voor de niet-gedekte kosten kunt u het afsluiten van een aanvullende zorgzekering overwegen. Denk hierbij aan de volgende kosten:

Eigen bijdrage

Bij bepaalde kosten rondom zwangerschap en bevalling geldt een eigen bijdrage. Voor veel aanvullende verzekeringen geldt dat deze kosten gedekt worden. Denk bijvoorbeeld aan de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling als dat niet medisch noodzakelijk is.

Extra kraamzorg

Misschien heeft u behoefte aan meer kraamhulp dan u toegewezen krijgt vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bieden de mogelijkheid tot extra kraamzorg.

IVF behandelingen

IVF behandelingen worden tegenwoordig lang niet altijd meer vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal aanvullende verzekeringen biedt een extra dekking boven de basisverzekering aan.

Zwangerschapsgym / zwangerschapsyoga

Veel vrouwen willen in aanloop naar de bevalling een zwangerschapscursus volgen. Denk hierbij aan zwangerschapsgym / zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga. Deze kosten vallen niet onder de dekking van de basisverzekering. Een aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt wel een dekking voor zwangerschapscursussen. Vaak geldt dat een aanvullende verzekering niet alle kosten vergoed maar een maximum bedrag per zwangerschap.

Prenatale screening

Soms wordt een extra uitgebreide prenatale screening door de aanvullende verzekering gedekt.

Kraampakket

Veel zorgverzekeraars sturen zwangere vrouwen die een aanvullende verzekering hebben afgesloten een zogenaamd kraampakket. In een kraampakket zitten allerlei hulpmiddelen die tijdens en na een thuisbevalling gebruikt worden door de verloskundige (of arts) en de kraamhulp. Denk bijvoorbeeld aan een matrasbeschermer, kraammatrassen, kraamverbanden en een navelklemmetje.

Specifieke dekkingen van de aanvullende verzekering voor geboortezorg

Van een aantal specifieke zorgkosten hebben we de dekkingen van aanvullende zorgverzekeringen voor u op een rijtje gezet:

Niet tevreden over uw huidige zorgverzekering

Bent u niet tevreden over de dekking die uw huidige zorgverzekering biedt? Dan kan overstappen naar een andere zorgverzekering verstandig zijn. De dekkingen en premies van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen worden ieder jaar opnieuw bepaald. U mag daardoor jaarlijks mag wisselen van zorgverzekeraar.

Zorgpremie 2022 berekenen en vergelijken inclusief aanvullende dekkingen
Premies van basisverzekeringen voor 2022 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.